Hlavní obsah

Topolánek představil poslancům protikrizový plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek představil ve středu odpoledne Poslanecké sněmovně vládní protikrizový plán. "Tento plán pomůže české ekonomice zmírnit ty nejhorší dopady ekonomické krize. Plán je vyvážený, není krátkozraký, je oproštěný od levného populismu, je promyšlený a doufejme účinný," pochvaloval si plán premiér. Jednání doprovázely slovní přestřelky mezi vládou a ČSSD.

Článek

Plán je postaven na myšlence, že české ekonomice nepomůže stimulace domácí poptávky, ale důraz na nabídkovou stranu ekonomiky. "Jakákoli forma rozhazování peněz občanům v malé otevřené ekonomice, kde téměř 80 procent útraty končí v zahraničí, je jen vyhazováním peněz," stojí v předkládací zprávě.

Topolánek se omlouval národu za Tlustého

Těsně před jednáním o protikrizovém plánu sněmovna ke značné nelibosti vlády odložila závěrečná schvalování dvou daňových novel. V novele zákona o dani z přidané hodnoty navrhl stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka snížit dolní sazbu daně z devíti na šest procent a poslanec ODS Vlastimil Tlustý snížit základní sazbu z 19 na 15 procent.

Topolánek se proto hned v úvodu svého projevu omluvil české veřejnosti za to, že Tlustého udělal ministrem financí. Za Sobotku se omluvit odmítl s tím, že za jeho jmenování nemohl. "Dodnes nechápu, jak tito dva lidé mohli být ministry financí," prohlásil.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) Topolánkovy výroky na Sobotkovu adresu odsoudil a vyzval k tomu, aby se debata nevedla pomocí urážek. "Není to ani půl hodina, kdy nám pan ministr financí vynadal do grázlů a pan premiér zahájil projednávání národního protikrizového plánu vlády tím, že urazil sněmovnu řečmi o perlách a sviních, urazil tady pana poslance Sobotku? Já se ptám, jak je možné a proč zahajuje premiér projednávání takovéhoto bodu takovým nehorázným způsobem," prohlásil Zaorálek.

Kalousek vidí dvě rizika

Ministr financí Miroslav Kalousek ve svém vystoupení prohlásil, že ČR nyní čelí rizikům ze dvou stran. "Na jedné straně je jednoznačné importované riziko poklesu hrubého domácího produktu a zvýšení nezaměstnanosti," prohlásil ministr s tím, že existuje jednoznačná krize vnější poptávky.

Druhými riziky jsou podle něj rizika vlastního rozhodování, tedy například přílišného protekcionismu, který je podle ministra politicky velmi lákavý. Topolánek předtím na tiskové konferenci řekl, že veškerá protikrizová opatření vlády připraví státní rozpočet přibližně o 74 miliard korun. Tyto výdaje na druhou stranu podle premiéra vytvoří ekonomický stimul za téměř 180 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám