Hlavní obsah

Děti přestanou platit u lékaře, Klaus podepsal reformu poplatků

Aktualizováno

Poplatky u lékaře přestanou už brzy platit děti do 18 let. Jim i lidem nad 65 let se sníží také ochranný limit na výdaje z 5000 na 2500 korun. Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění s těmito a dalšími změnami ve středu podepsal prezident Václav Klaus.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Václav Klaus

Článek

Děti podle přijatého návrhu nebudou platit u praktických lékařů a ambulantních specialistů, zůstane jim však povinnost platby za recept, pobyt v nemocnici a návštěvu pohotovosti. To se nově netýká dětí z pěstounských rodin, na které se nevztahují žádné platby.

Bez poplatků zůstanou i obyvatelé ústavů a domovů pro seniory, kterým po uhrazení pobytu a stravy nezbývá ani 800 korun na měsíc.

Filipiová ještě projedná úlevy pro dárce

Za položku na receptu se bude platit už jen u léků, jejichž doplatek je nižší než 30 korun. Seniorům se do limitu nově zahrnou i některé platby, které se dosud nezapočítávaly. Zdravotnická zařízení budou muset podle novely vložit vybrané peníze do provozu a modernizace.

Omezení poplatků pro děti a důchodce prosadila koalice minulý týden ve Sněmovně koalice poté, co jí Senát vrátil opozicí prosazený zákon na úplné zrušení poplatků. 

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová při debatě ve Sněmovně ohlásila, že chce s rezortem sociálních věcí projednat možnost zbavit povinnosti platby dárce kostní dřeně a krve.

Boj o poplatky neskončil

Komunisté již předložili další návrh na zrušení placení ve zdravotnictví. Stejně tak i sociální demokraté hodlají v boji za zrušení poplatků bojovat. Podle Filipiové ale má reforma zdravotnictví dobré výsledky.

Krajům, které v současnosti ve svých zařízeních poplatky za pacienty hradí, hrozí podle vyjádření premiéra Mirka Topolánka srážky na dotacích. Zda neporušují kraje proplácením reglačních poplatků má za úkol prověřit ministr vnitra Ivan Langer. Zároveň mohou v blízké době čelit krajské úřady obviněním z podkopávání pravidel spravedlivé soutěže ze strany soukromých zdravotnických středisk. 

Zdravotnická zařízení na poplatcích loni vybrala kolem pěti miliard korun. Dalších zhruba pět miliard se podařilo uspořit na výdajích za levné léky, uvedla ministryně. Dodala, že peníze z pojištění se tak podařilo přesměrovat do nákladné léčby rakoviny či roztroušené sklerózy, kterou loni dostalo víc pacientů.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám