Hlavní obsah

Krkonoše čelí sněhové bouři a bílé tmě

Právo, Vladislav Prouza
Aktualizováno

Chumelenice řádí ve středu od časných ranních hodin v Krkonoších. Místy už stačilo napadnout skoro dvacet centimetrů sněhu. Silnice se horským silničářům daří udržet s opatrností sjízdné se značnými obtížemi. Parkoviště u lanovek a vleků čelící o jarních prázdninách zvýšenému náporu turistů se včetně většiny místních komunikací cestářům podařilo včas vyčistit.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Krkonoše trápí bílá tma.

Článek

Horská služba v Krkonoších vyhlásila už čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Lidé by se neměli vydávat na hřebenové tůry a měli by dodržovat doporučení Horské služby.

Občasná bílá tma komplikuje dopravu v řadě horských středisek především ve Špindlerově Mlýně a okolí, kde rychlost větu za nepřetržitého sněžení dosahuje při teplotě minus pět stupňů v poryvech možná padesáti kilometrů za hodinu.

"Bouře by alespoň podle předpovědi měla snad polevit. Prozatím kvůli snížené viditelnosti nedoporučujeme hřebenové túry," konstatoval Pavel Jirsa ze špindlerovského ústředí krkonošské Horské služby. Počasí může načas zkomplikovat provoz některých lanovek, které nejsou proti větru chráněny přirozenou bariérou lesních porostů.

Odklízení sněhu v Krkonošíchfoto: Právo/Vladislav Prouza

Hlavní silnice Královéhradeckého kraje pokrývá rozbředlý sníh, horské silnice v Krkonoších a Orlických horách pokrývá až deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu. "Nasadili jsme osmnáct sypačů a stejný počet traktorů s radlicemi," řekl mluvčí trutnovských silničářů Boleslav Strouhal. Na Rychnovsku a v Orlických horách napadlo až 20 centimetrů sněhu a od středních poloh se tam tvoří sněhové jazyky.

V kraji je zataženo se sněžením. Od severu podle meteorologů postupně přijde proměnlivá oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami. Na horách by sněžení mohlo být i trvalejší. Teploty by se měly pohybovat od minus čtyř do minus jednoho stupně Celsia.

Přívaly sněhu nastartovaly v Krkonoších laviny

Přívaly sněhu nebezpečně nastartovaly laviny. Záchranáři ve středu odpoledne vyhlásili v Krkonoších zcela výjimečný čtvrtý stupeň z pětibodové stupnice lavinového nebezpečí.

"Pokud se pamatuji naposledy jsme po něčem takovém museli sáhnout v zimě roku 2006, kdy bylo enormní množství sněhu. Nyní podobně jako tehdy hrozí zvýšené riziko samovolného uvolnění lavin, které mohou spadnou bez cizího přičinění. Nahoře se místy nahromadilo skutečně obrovské množství sněhu," přiblížil Pavel Jirsa ze špindlerovského ústředí Horské služby Krkonoše.

Záchranáři proto nedoporučují túry po některých v zimě oficiálně používaných trasách protínajících lavinové dráhy. "Jde především o oblast Modrého a Dlouhého dolu a Kotelních jam, kudy vedou zimní turistické cesty," upřesnil Jirsa.

Turistům v zimě zapovězené lavinové lokality v Krkonoších označují zřetelné výstražné cedule. Hřebeny nejvyšších českých hor nyní pokrývá někde skoro dvoumetrové vrstva sněhu a teploty se pohybují okolo deseti stupňů pod nulou.

Kvůli ztížené viditelnosti a lavinovému nebezpečí nedoporučujeme hřebenové túry," varuje Jirsa.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám