Hlavní obsah

Majitelé domů nebudou zodpovídat za přilehlé chodníky

PRAHA
Aktualizováno

Za stav chodníků budou zřejmě zodpovídat jejich vlastníci. Sněmovna ve středu schválila senátní novelu, podle níž by už majitelé domů neměli být odpovědní za škody způsobené stavem přilehlých chodníků, pokud zároveň nejsou jejich vlastníky.

Článek

Chodníky a hlavně jejich úklid v zimě by tak měly plně na starosti zpravidla obce. Novelu nyní dostane Senát k závěrečnému schvalování.

Končí tak zřejmě praxe, kdy je majitel domu hnán k odpovědnosti například kvůli úrazu, který si člověk způsobil na zledovatělém nebo zasněženém chodníku.

S dosavadním stavem nesouhlasil hlavní tvůrce předlohy senátor Jaroslav Kubera. Odpovědnost za chodník, který vlastníkovi domu nepatří, považoval za absurdní. Poukázal například na to, že když někdo opravuje svůj dům a na chodník postaví lešení, musí za tento zábor platit. Také podnikatel, který si chce postavit na chodník reklamní poutač, za to musí zaplatit.

Novela by odpovědnost za něčí úraz převedla zpravidla na obce a kraje, které jsou většinou proti škodě způsobené třetím osobám pojištěny.

Sněmovna na návrh svého hospodářského výboru novelu formulačně upravila a doporučila navíc zpřísnit podmínky pro povolování reklamních poutačů podél silnic.

V Ostravě budou mít více práce

Náměstek ostravského primátora pro komunální oblast Vojtěch Mynář (ČSSD) řekl, že do poslední chvíle doufali, že návrh Sněmovnou neprojde.

Nepředpokládá však, že by nové povinnosti město nezvládlo. „Poslanci tím někomu ulehčili, myslím tím majitele domů a firmy, někomu jinému práci přidali, zejména našim městským obvodů a Ostravským komunikacím,“ konstatoval náměstek primátora.

Radnice se nyní chystá vyčíslit, jaké náklady navíc to městu při zimní údržbě přinese. „Musíme to teprve spočítat, ale techniky máme dost, nákup nové nepředpokládám,“ poznamenal Mynář.

Podle jeho slov již v minulosti jejich technika často čistila chodníky, o které se měli starat správci domů nebo firmy. „Na řadě míst se o chodníky nestarali, jak by měli, a lidé si stěžovali. Když tam pak jel náš pluh, tak to prostě projel a vyčistil,“ doplnil náměstek primátora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám