Hlavní obsah

Senát bude ohledně Lisabonu odpovědnější než Sněmovna, doufá Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle vyjádření mluvčího Hradu Radima Ochvata prezident Václav Klaus nebyl překvapen hlasováním o Lisabonské smlouvě ve Sněmovně, která její ratifikaci podpořila více než třípětinovou většinou. Své naděje nyní vkládá do Senátu, který dle jeho slov se snad „jako celek nad touto smlouvou zamyslí odpovědněji“.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Článek

S Klausovým názorem sympatizuje i pražský primátor Pavel Bém. „Schválení Lisabonské smlouvy Poslaneckou sněmovnou hodnotím jednoznačně jako krok špatným směrem. Pevně věřím, že Senát bude racionálnější, méně přístupný stranickým licitacím, a tento krok dolní sněmovny reviduje,“ oznámil nedlouho po hlasování ve Sněmovně Bém.

Podle Béma se poslanci ODS, kteří hlasovali pro Lisabonskou smlouvu, nedrželi závěrů stranického kongresu, což dle něj prohlubuje rozkol uvnitř strany. „Velká část vedení ODS a jejího poslaneckého klubu v této záležitosti dala najevo, že pohrdá závěry stranického kongresu. Bohužel se tím dále prohloubil proces vnitřní eroze ODS," dodal Bém.

Změna trestního řádu se projedná v pátek

Pro Lisabon ve středu dopoledne hlasovalo 125 ze 179 přítomných poslanců. Předtím, než však začne o ratifikaci smlouvy hlasovat Senát, měla by být přijata novela jednacího řádu obsahující tzv. vázaný mandát.

V důsledku jeho schválení by se pojistilo, aby k předávání pravomocí do Bruselu nestačil jen souhlas vlády, ale také obou komor parlamentu. Novelu by měla projednat Sněmovna v pátek. „Bez ní neprojde smlouva Senátem,“ upozornil v úterý Topolánek.

Zarputilý eurodisident Klaus

Klaus na podzim avizoval, že Lisabonskou smlouvu podepíše jen v případě, že projde opakovaným referendem v Irsku. K tomu by mělo dojít letos na podzim s tím, že evropský dokument získává mezi Iry stále větší podporu.

Při projednávání Lisabonské smlouvy u Ústavního soudu ji vloni na podzim před soudci Klaus napadl jako protiústavní. Soudci jeho námitky neuznali.

Prezident vydal o Lisabonské smlouvě i novou knihu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám