Hlavní obsah

Pospíšila po neshodách opustil náměstek

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík
PRAHA

Z ministerstva spravedlnosti odešel podle zjištění Práva po vzájemných neshodách se šéfem resortu Jiřím Pospíšilem (ODS) jeho náměstek František Steiner. Ve vedení úřadu byl po boku Pospíšila od roku 2006, na starosti měl ekonomiku. Podle informací Práva tak na počátku minulého týdne vyvrcholily jejich spory, které se projevily např. v souvislosti s kauzou výrazně předražené stavby brněnského justičního areálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Roztržka prý byla velmi ostrá Už loni na podzim měla vláda projednávat reakci ministerstva na kritiku ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) týkající se právě výstavby soudního paláce v Brně.

Prezident NKÚ František Dohnal tehdy uvedl, že kabinet příslušnou zprávu ani neprojednal, protože ji Pospíšilovi podřízení vypracovali tak špatně, že ji radši ministr z jednání kabinetu stáhl. Přímo na chodbě úřadu vlády se pak údajně mezi Pospíšilem a jeho prvním náměstkem strhla vášnivá hádka.

Ministr prý totiž činil Steinera za neúplnou zprávu pro vládu odpovědným. „K té roztržce mělo dojít na chodbě a měla být velmi ostrá,“ řekl k tomu v září Právu Dohnal.

Mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková odchod Steinera potvrdila, k důvodům se však vyjadřovat odmítla.

„Dnes už bývalý náměstek přišel na ministerstvo spravedlnosti ze soukromé sféry v roce 2006, tedy za první Topolánkovy vlády, společně s Jiřím Pospíšilem. Už tehdy se spolu domluvili na omezené době jeho působení ve funkci náměstka,“ řekla k tomu mluvčí s tím, že Steiner se nyní do soukromé sféry po oboustranné dohodě zase vrací. Steiner přitom na ministerstvu našel i svou ženu. Za manželku si totiž vzal Pospíšilovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám