Hlavní obsah

Horníci by mohli chodit do penze dřív

– PRAHA

Horníci, kteří začali v dolech pracovat před rokem 1993 a odpracovali v nich daný počet let, by mohli chodit do penze dřív než jiní pracovníci. Jejich důchodový věk může stanovit vláda. Návrh v úterý schválila Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Článek

Důchodový věk v Česku se postupně oddaluje. Kolem roku 2030 by se měl dostat nahranici 65 let. Počítá s tím schválená první etapa důchodové reformy. Hornické odbory proti zvyšování penzijního věku protestovaly. Tvrdily, že mnozí horníci by se důchodového věku kvůli zhoršenému zdraví ani nedožili.

"Po dohodě s představiteli hornických odborů jsme došli k řešení, že umožníme jiné započítávání důchodového věku u těch horníků, kteří nastoupili do dolů před 1. lednem 1993," řekl ministr práce Petr Nečas.

Připomněl, že horníci před 16 lety nastupovali do dolů za jiných podmínek. Tehdy totiž existovaly takzvané důchodové kategorie. Podle nich lidé v náročných profesích mohli chodit do důchodu dřív. U horníků to bylo v 55 letech. Takový důchodový věk pro horníky a jiné těžce pracující chtěli i odboráři.  

Odškodnění pro odbojáře

Sněmovna se také zabývala návrhem na odškodění vězňů komunismu a odobojářů, kteří nemají české občanství. I tento návrh poslanci odhlasovali. Vězni, odbojáři a pozůstalí po nich, kteří nemají český důchod, by mohli získat jednorázový příspěvek jako odškodnění za útrapy. Mohl by činit 72násobek příplatku či zvláštního příspěvku, které se v podobných případech už nyní k penzi vyplácejí. Zákon začne platit, pokud jej odhlasuje Senát a podepíše prezident.

V Česku se lidem, kteří působili v odboji a věznil je komunistický režim, i pozůstalým po nich vyplácejí příplatky k důchodu, které se každoročně zvyšují. Osoby, které penzi v Česku nedostávají, na ně ale nemají nárok. Jsou to například muži a ženy, co pobírají důchod na Slovensku či jinde v cizině nebo ho nemají vůbec. Upozornila na to Konfederace politických vězňů a Český svaz bojovníků za svobodu. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) byly jejich připomínky oprávněné.

Jednorázové odškodnění se stanovilo podle průměrné doby dožití, uvedl ministr. Podotkl, že vyplácení pravidelných příplatků bez důchodů by bylo velmi administrativně náročné. Odškodnění bude činit 72násobek příplatku či zvláštního příspěvku k důchodu, který by člověk dostával, pokud by českou penzi pobíral.

Reklama

Výběr článků

Načítám