Hlavní obsah

ČSSD předložila opatření proti krizi, chce zvýšit daně a dávky

Největší opoziční strana v úterý předložila vlastní návrh protikrizových opatření. Zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability obsahuje patnáct bodů, například zvýšení daní pro lidi s příjmem nad 1,2 miliónu korun ročně, mimořádný třináctý důchod ve výši 2400 korun nebo zvýšení podpory v nezaměstnanosti. Dočasná opatření přijdou podle stínového ministra financí za ČSSD Bohuslava Sobotky celkově na zhruba 44 miliard korun ročně, a to v letech 2009 až 2011.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Trvalá opatření budou mít na rozpočet podle Sobotky neutrální dopad, protože budou vyvážena například zvýšením daní. Dopad dočasných opatření na veřejné rozpočty podle něj nepřevýší v souhrnu částku 44 miliard Kč ročně v letech 2009 až 2011.

Zvláštním jednorázovým výdajem bude třináctý důchod v roce 2009, který přijde na 6,5 miliardy korun. Peníze na něj chce ČSSD vzít z dividendy ČEZu. Počínaje rokem 2012 podle Sobotky dopad na veřejné rozpočty skončí, nemělo by tak být zkomplikováno přijetí eura.

Návrh ČSSD musí nejdříve projednat vláda, teprve poté půjde na jednání dolní komory. ČSSD jej chce projednat na březnové schůzi, pokud by se to nepodařilo, zváží svolání mimořádného jednání Sněmovny. Cílem je podle Sobotky prosadit návrh přes první čtení, v druhém je ČSSD ochotna o něm debatovat a hledat kompromisy. Podle Sobotky chtějí sociální demokraté projednat předlohu ve zrychleném režimu.

Co ČSSD navrhuje s platností od 1. 7. 2009
:: Zvýšit přídavek na dítě
Zvýšit přídavek na dítě o 100 Kč ve všech třech věkových kategoriích. Nárok na poskytnutí přídavku by měly rodiny s příjmem do trojnásobku životního minima.
:: Dočasně zvýšit příspěvek na bydlení
Do konce roku 2011 všem, kdo mají nárok na příspěvek na bydlení, příspěvek dočasně zvýšit o 300 Kč měsíčně.
:: Vyplatit třináctý důchod
V listopadu 2009 vyplatit jednorázově třináctý důchod ve výši 2400 Kč pro každého starobního a plně invalidního důchodce a 1200 Kč pro každého částečně invalidního důchodce. Peníze získat z dividend státních firem.
:: Šrotovné
V letech 2009 - 10 státní příspěvek osvobozený do daně ve výši 25 tisíc korun pro koupi nového auta v ceně do 1,5 miliónu Kč s emisemi CO2 nižšími než 160 gramů na km při vyřazení automobilu staršího 10 let, vlastněného alespoň dva roky. Za obdobných podmínek podpora ve výši 50 tisíc Kč při koupi nového elektromobilu nebo při přeměně vozidla na elektromobil.
:: Dočasné zvýšit a zrychlit odpisy
V letech 2010 a 2011 pro účely odpisů hmotného majetku zvýšit vstupní cenu, od níž je vymezen hmotný majetek na částku 80 000 Kč. V první odpisové skupině zrychlit odepisování majetku ze 3 let na 1 rok a v druhé z 5 let na 2 roky.
:: Zvýšit podporu v nezaměstnanosti
Do konce roku 2011 vrátit podpůrčí dobu zpět u uchazečů do 50 let na 6 měsíců, a do 55 let na 9 měsíců. Prvních šest měsíců přechodně zvýšit podporu na 80 procent průměrného měsíčního čistého výdělku a ve zbývajícím čase na 50 procent. Při probíhající rekvalifikaci místo dosavadních jednotných 60 procent průměrného výdělku prvních šest měsíců rekvalifikace 90 procent, další tři měsíce rekvalifikace 65 procent.
:: Změnit systém zelených karet
Trvalé prodloužení časového testu volného pracovního místa ze 30 na 60 dnů tak, aby se zvýšila šance umístit tuzemské nezaměstnané. Rozšířit okruh osob se zvýšenou péčí o nezaměstnané pro všechny osoby do 25 let a o nezaměstnané v důsledku hromadného propouštění nebo restrukturalizace podniků.
:: Zvýšit ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele
Prodloužit období, kdy mohou být mzdové nároky uplatňovány po státu i na měsíc, kdy byl podán insolvenční návrh a dva měsíce následující. Zvýšit částku náhrady mzdových nároků zaměstnanci tak, aby splatné mzdové nároky byly nahrazeny až do jejich výše za dobu 5 měsíců. Insolvenční řízení by nemělo mít vliv na právo použít peníze dlužníka na splnění jeho závazků vůči zaměstnanců.
Co ČSSD navrhuje s platností od 1. 1. 2010
:: Zvýšit daně lidem s příjmem nad 100 tisíc měsíčně
Příjmy nad hranici 1,2 miliónu korun ročně, tedy průměrně 100 tisíc měsíčně, zdanit 30procentní sazbou ze základu daně.
:: Dočasně zvýšit slevy na dani
V letech 2010 - 11 zvýšit slevu na dani pro každého poplatníka o 3 600 Kč, tj. ze současné částky 24 840 Kč na 28 440 Kč ročně.
:: Zvýšit daně z příjmů právnických osob
Trvale navrátit sazbu daně z příjmů právnických osob ze současných 20% na 21%, tedy na sazbu platnou v roce 2008.
:: Dočasně snížit nižší sazbu DPH
Snížit v letech 2010-11 sníženou sazbu DPH ze současných 9 procent na 6 procent s cílem, zlevnit potraviny, léky nebo výstavbu bytů.
:: Zvýšit náhrady za pojištěné vklady u bank
Zvýšit dosavadní maximální částku náhrady za pojištěný vklad u banky pro jednoho vkladatele z 50 tisíc eur na částku 100 tisíc eur.
:: Proplácet nemocenskou první tři dny
První tři dny dočasné pracovní neschopnosti by zaměstnavatel poskytoval náhradu mzdy nebo platu ve výši 25 % průměrného výdělku. Kompenzace snížením odvodu zaměstnavatele na nemocenské pojištění o 0,5 procenta v roce 2010.
:: Zpomalit tempo deregulace nájemného
Maximální výše měsíčního nájemného pro rok 2009, stanovená podle dosavadního systému, by mohla v roce 2010 zvýšena maximálně o 10 procent, v roce 2011 o dalších 8 a v roce 2012 dále o 8 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám