Hlavní obsah

Hovorka chce ztížit Chrenkovi slučování zdravotních pojišťoven

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka chce zabránit nové zdravotní pojišťovně Agel, kterou ovládá ocelářský magnát Tomáš Chrenek, aby se mohla sloučit s dalšími zdravotními pojišťovnami. Chce proto na probíhající schůzi sněmovny navrhnout, aby slučování pojišťoven musela schválit vláda, nikoli pouze ministerstvo zdravotnictví s posvěcením ministerstva financí.

Článek

Hovorka návrh připravil společně se stranickým kolegou Jiřím Carbolem a poslankyněmi Strany zelených Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou.

„My chceme, aby se v případě slučování zdravotních pojišťoven k tomu musela vyjádřit vláda, aby to nebylo pouze na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Mám hlavně na mysli pojišťovnu Agel, u které existuje možnost, že bude usilovat o sloučení s větší pojišťovnou,“ řekl Právu Hovorka

Podle Hovorky není zdravé, aby pojišťovna Agel příliš posílila, protože vlastní na severní a střední Moravě řadu zdravotních zařízení a získala by nad pacienty neomezenou moc. „Zákon je naprosto děravý. Ta pojišťovna by mohla získat milión pojištěnců a obrat 20 miliard korun a to bezúplatně,“ uvedl Hovorka.

Dodal, že se neoficiálně mluví o možné fúzi Agelu s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou, s Metal Aliance a s Českou národní zdravotní pojišťovnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám