Hlavní obsah

VIDEO: Macka bude stát pohlavek Rathovi sto tisíc

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík

Miroslav Macek musí zaplatit za svůj útok na Davida Ratha sto tisíc korun. Podle úterního rozhodnutí pražského vrchního soudu nestačí jen veřejná omluva, protože Macek údajně Ratha zesměšnil. Macek uštědřil v květnu 2006 Rathovi pohlavek na stomatologickém sněmu. Důvodem ataku bylo předešlé Rathovo vyjádření, že se Macek oženil kvůli penězům.

Článek

Rozhodnutí soudu je pravomocné a ani jedna ze stran nehodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Macek navíc musí zaplatit Rathovi dalších téměř 35 tisíc za soudní výlohy.

"Manželka a soud mají vždycky pravdu,“ komentoval verdikt Macek.

Rath se jednání nezúčastnil, jeho advokát Jan Mach byl ale s rozsudkem velmi spokojen a považuje ho za zadostiučinění.

Macka bude stát pohlavek Rathovi sto tisíc korun. Zdroj: Stream.cz

"Neoprávněným zásahem žalovaného (Macka) došlo k zesměšnění žalobce (Ratha),“ konstatoval soud, podle kterého Macek ve značné míře porušil Rathovu integritu, protože mu uštědřil pohlavek před mnoha lidmi a za přítomnosti televizních kamer.

Předsedkyně odvolacího senátu Naděžda Žáková uvedla, že kdyby oba účastníci sporu nebyli takovými kontroverzními osobami, uložená částka za nemajetkovou újmu by byla mnohem vyšší než sto tisíc.  

Rath z miliónového odškodnění slevil

Policie a žalobce Mackovo jednání vyhodnotili jako přestupek a Úřad městské části Praha 2 mu následně vyměřil pokutu ve výši tří tisíce korun.

Soud první instance loni v březnu rozhodl, že se má Macek Rathovi za pohlavek omluvit, zároveň však odmítl Rathův požadavek na miliónové odškodné, neboť Rath prý neutrpěl žádnou závažnou újmu. Nynější hejtman se proti tomuto verdiktu odvolal k vrchnímu soudu.

Během odvolacího řízení však Rath snížil částku, již požadoval za kompenzaci, z miliónu na 250 tisíc. "Chápu, že Macek bude muset vynaložit nemalé peníze na inzerci, v rámci níž má prezentovat svou omluvu, a to v hlavním vysílacím čase na televizi Nova nebo v České televizi,“ dodal k tomu Rathův právník Mach.  

Pohlavek v přímém přenosu

Miroslav Macek měl v květnu 2006 řídit valnou hromadu, na kterou se do pražského Národního domu na Vinohradech sjelo zhruba 700 delegátů. Hned na úvod jednání ale shromážděným zubařům oznámil, že než začne hovořit, musí si vyřídit jednu osobní věc. Načež přistoupil zezadu k Rathovi a udeřil ho do hlavy. Po uštědřené ráně ministr Rath vstal a chtěl odejít.

Miroslav Macek měl v květnu 2006 řídit valnou hromadu, na kterou se do pražského Národního domu na Vinohradech sjelo zhruba 700 delegátů. Hned na úvod jednání ale shromážděným zubařům oznámil, že než začne hovořit, musí si vyřídit jednu osobní věc. Načež přistoupil zezadu k Rathovi a udeřil ho do hlavy. Po uštědřené ráně ministr Rath vstal a chtěl odejít.

Po několika krocích si to ale rozmyslel, vrátil se k Mackovi, postavil se mu čelem a řekl mu: "Pane doktore, vy jste na mě zaútočil zezadu, jste zbabělec." Na ta slova na něj zaútočil Macek znovu, tentokrát pěstí, ale Rath jeho úder vykryl. Poté se oba začali strkat a spadli pod řečnický pult. Po chvilce skončili a Macek za všeobecného pískotu odešel.

Reklama

Související témata:

Související články

Macek s Rathem baví internet

Rvačka, při níž Miroslav Macek (ODS) napadl ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD), zahýbala českou politickou scénou, ale i internetem. Internetová...

Macek zaplatí za facku Rathovi tři tisíce

Úřad městské části Praha 2 udělil pokutu někdejšímu místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi za pohlavek, který uštědřil tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu...

Výběr článků

Načítám