Hlavní obsah

Soud znovu osvobodil Doležela v kauze "pět na stole v českých"

PRAHA

Zdeněk Doležel, který byl obviněn v souvislosti s korupční kauzou známou jako "pět na stole v českých", byl v pondělí u pražského městského soudu již podruhé osvobozen. Rozsudek je zatím nepravomocný a je možné se proti němu odvolat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Doležel u pražského městského soudu.

Článek

Obžaloba tvrdila, že Doležel si v roce 2005 na schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o úplatek ve výši pěti miliónů korun, za nějž měl ovlivnit připravovanou privatizaci Chemopetrolu.

Doležel byl osvobozen již loni v lednu, ale vrchní soud v létě rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání.

Doležel tvrdil, že se sice se Spyrou scházel, ale o privatizaci Unipetrolu se s ním rozhodně neradil. Na jednom záznamu řekl Doležel Spyrovi, že "na stole bude pět". Po Spyrově otázce, zda "v českých", Doležel souhlasil. Podle Doležela ale šlo o kódovanou řeč, na které se se Spyrou dohodli. Měla prý označovat stupeň důležitosti jejich jednání. Formulace "pět na stole" tak podle Doležela znamenala účast českého premiéra.

Spyra naopak tvrdil, že ho Doležel o úplatek žádal. Při své výpovědi však přiznal, že formou kódované řeči s Doleželem hovořili. Měli prý například dohodnuté speciální výrazy pro místa schůzek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám