Hlavní obsah

Odbory: Vládní návrh na řešení krize je pokračování modré šance

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) na pondělní tiskové konferenci po mimořádném zasedání tripartity kritizovali návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV), který v pondělí projedná kabinet. Odborářům vadí zejména skutečnost, že je vláda s navrhovanými opatřeními neseznámila s dostatečným předstihem a návrhy tak nebyly prodiskutovány expertními komisemi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf odborové centrály Milan Štěch

Článek

Šéf ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch několikrát zopakoval, že vláda podle názoru odborářů současnou finanční a hospodářskou krizi neřeší. "Jde o pokračování modré šance ODS," oznámil Štěch s tím, že základem vládního návrhu je další restrikce.

Propad ekonomiky nebude letos dle odborů v desetinách procent, ale může dosáhnout až pěti procent.

Štěch připustil, že na některých opatřeních, která do vlády přeložila NERV, se s kabinetem i zástupci zaměstnavatelů odbory shodnou. Jde například možnost vyšší odpisů, či na tom, že některá z opatření začnou platit zpětně od počátku letošního roku.

Naopak avizované snížení sociálního pojištění pro zaměstnavatele je podle zástupců odborů zbytečné a žádný faktický efekt pro oživení ekonomiky nepřinese.

Zástupcům zaměstnancům vadí zejména skutečnost, že návrh NERVu, který v pondělí projednává vláda, nedostaly expertní komise k posouzení. Odbory tak byly na jednání tripartity postaveny takříkajíc před hotovou věc.

Odboráři nevyloučili ani možnost protestů, byť nechtějí být jejich iniciátory. Popud by podle jejich slov musel přijít z členské základny.

Reklama

Výběr článků

Načítám