Hlavní obsah

Filipiová: Julínkovy zákony potřebují jen kosmetické upravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová v neděli v pořadu televize Prima řekla, že zavedení zdravotnických regulačních poplatků splnilo svůj cíl. Oznámila také, že reformní zdravotnické zákony, které do Sněmovny předložil její předchůdce Tomáš Julínek, budou podle ní potřebovat pouze kosmetické úpravy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Článek

Filipiová oznámila, že by chtěla, aby zákony byly schváleny ještě do začátku letních prázdnin. Podle ní existují dvě možnosti, jak se zákony, které byly staženy z programu probíhající únorové schůze Sněmovny, naložit. "Je možné doplnit je o kompromisní pozměňovací návrh nebo je stáhnout a dopracovat," řekla ministryně.

Vláda čtyři předlohy - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění - schválila loni v listopadu, už tehdy se ale proti postavila vedle opozice také část poslaneckého klubu koaliční KDU-ČSL. Lidovcům vadí zejména úprava potratů. Filipiová také řekla, že bude chtít slyšet konkrétní námitky oproti jednotlivým paragrafům návrhů zákonů.

Ministryně se vrátila i k otázce proplácení poplatků v krajích. Resort podle jejích slov nemá kompetence k tomu, aby proti krajům zasáhl. Filipiová uvítala rozhodnutí zdravotních pojišťoven, které chtějí kraje pokutovat, neboť podle jejich názoru je proplácení poplatků za pacienty nezákonné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám