Hlavní obsah

Poslanec ODS o dotaci pro nevěstinec: podepsal bych to znovu

Právo, Novinky, ada, nig
PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) nechá co nejdříve prověřit dotaci, kterou jeho resort měl poskytnout v roce 2006, ještě za vlády ČSSD, hotelu Vyhlídka v Náchodě. Hotel přitom fungoval i jako nevěstinec. Čtyřmiliónovou dotaci podepsal tehdejší šéf úřadu práce a nynější poslanec ODS David Kafka. Podle něj byla dotace v naprostém pořádku.

Foto: René Volfík, ČTK

Poslanec ODS David Kafka

Článek

Podnik, vedený vlivným politikem ČSSD Miloslavem Mrštinou, měl získat dvě dotace. První ve výši 1,32 miliónu korun v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj, vedeného tehdy Radko Martínkem (ČSSD), který je nyní pardubickým hejtmanem.

Další čtyřmiliónovou dotaci měl podle čtvrteční MF Dnes před volbami v červnu 2006 přiklepnout úřad tehdejšího šéfa resortu práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD). To ale sociální demokraté odmítají s tím, že dotaci přiděloval příslušný úřad práce, v jehož čele stál nynější poslanec ODS Kafka.Ten v rozhovoru pro Právo řekl, že by dotaci podepsal znovu.

Jako šéf úřadu práce jste měl podepsat dotaci pro náchodský hotel Vyhlídka. Je to tak?

Těžko si na to po létech vzpomínám, ale myslím si, že by se to mohlo týkat projektu, který byl uplatněn do operačního programu pro rozvoj lidských zdrojů. Bylo to asi tak, že projekt – nevím, zda ho podával pan Mrština, nebo nějaká firma – prošel standardním rozhodnutím. Nejprve externím, které dělali nejméně tři hodnotitelé, kteří byli na seznamu ministerstva práce. Už tehdy museli získat nad 66 bodů, což byla hranice pro hodnocení: vyhověl. Po tomto hodnocení jsem to projednával v hodnotitelské komisi, což byla široká skupina lidí, kolem dvaceti, z nejrůznějších krajských institucí. Projekt patrně získal potřebný počet hlasů.

Jaká v tom byla vaše role?

Na základě těchto všech procedur jsem jménem úřadu práce podepsal dokument, na jehož základě se začaly uvolňovat peníze.

Měl jste možnost při pochybnostech změnit rozhodnutí obou komisí?

Určitě jsem neměl pochybnosti. To neměl nikdo. V tom projektu bylo cosi, že to snad má být nějaké středisko na vzdělávání zdravotně postižených nebo něco podobného. Takže v tom žádný stín pochybnosti nebyl.

Neznal jste pověst Vyhlídky?

Jestli tam byl nějaký dům, jak se nyní říká, tak to bylo možná někdy v minulosti. Ale rozhodně ne potom. Ta dotace nebyla na účel veřejného domu, ale na účel, který byl v projektu dobře popsán a nebylo důvodu o něm pochybovat. A pokud si vzpomínám, tak podnikatel tento účel i naplnil.

Ani následné kontroly nic neshledaly?

Ani zpětná šetření nezjistila, že by vzniklo něco jiného, než mělo. Tvrdit dnes, že dotace šla na divný účel, není správné. Ale je to už dlouho, podrobnosti už si moc nepamatuji.

Takže žádný špatný pocit...?

Rozhodně ne. A podepsal bych to znovu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám