Hlavní obsah

Lidovci se zlobí kvůli volebním změnám, chtějí schůzku koalice

PRAHA

Předseda lidovců Jiří Čunek má co nejrychleji zahájit koaliční jednání o případných změnách volebního systému. Rozhodl o tom ve čtvrtek celostátní výbor strany. Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa novinářům vysvětlil, že pondělní návrh změn není koaliční, KDU-ČSL s ním nesouhlasí. Lidovci také chtějí opět zahájit diskusi o lichém počtu poslaneckých mandátů.

Článek

"Naši ministři ho nepodpořili. Proto ho nepovažujeme za koaliční návrh," poznamenal Severa. Podle lidoveckých představ je potřeba diskutovat o skutečně spravedlivém volebním systému, který by v rámci koaliční dohody vyjadřoval skutečně uzavřené dohody.

"Chceme, aby bonus pro vítěze byl v počtu do tří mandátů. Pokud má být dodržen princip spravedlivého a rovného vážení mandátů, nemůže to být počet vyšší," uvedl Severa.

Vláda se v pondělí přiklonila k takzvanému řeckému systému hlasování, který v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v krajích, srovnatelných podle počtu obyvatel. Ve druhém se pak rozdělují neobsazené mandáty, které připadnou vítězi voleb. Tento bonus podle propočtů obvykle dosahuje přibližně desítky mandátů.

Podle Severy také KDU-ČSL chce opět zahájit politickou diskusi o tom, aby počet poslanců nebyl rovných 200, ale o jedno křeslo méně. Lichý počet by tak zabránil situacím, jako byla ta po posledních volbách v roce 2006, kdy si pravice a levice rozdělily přesně po stovce mandátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám