Hlavní obsah

Klaus souhlasí se zákazem zveřejňování odposlechů a nevetuje ho

Novinky, jas
PRAHA

Prezident Václav Klaus nebude vetovat novelu trestního řádu, která mimo jiné zakazuje zveřejňování odposlechů. Uvedl to v dopisu, kterým reagoval na žádost Syndikátu novinářů České republiky, který se na něj s touto žádostí obrátil. Syndikát zveřejnil text dopisu adresovaný předsedovi Syndikátu Miroslavu Jelínkovi na svých stránkách.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Protizákonné zveřejňování policejních a jiných odposlechů před jejich soudním projednáním významně zkracuje a ohrožuje práva nevinných občanů. Jen soud může říci, zda odposlech přispěl k odhalení případné trestné činnosti či nikoli. Tuto roli v demokratickém státě nemůže nahrazovat kdokoli jiný, tím méně různí senzacechtiví novináři," napsal prezident v dopise.

Ilegální zveřejňování odposlechů podle hlavy státu pouze zvyšuje "poptávku" po produktech policejní metody, kterou prezident považuje spornou, stejně jako jakékoliv další snahy státních i soukromých organizací vstupovat do soukromí občanů, případně je omezovat.

Podle Klause není schválená novela neústavní, není proto důvod ji poslancům vracet. Je možné, že novela zákona by nakonec mohla skončit u Ústavního soudu. Zelení již oznámili, že předloží návrh zákona, který by zákaz zveřejňování odposlechů zrušil.

Proti nedávnému schválení novely se vedle Syndikátu vyslovili i šéfredaktoři řady českých periodik i mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám