Hlavní obsah

Za vlády ČSSD šly milióny na přestavbu nevěstince

NÁCHOD

Sociálnědemokratický politik Miloslav Mrština, který byl několik let šéfem ČSSD v Královéhradeckém kraji a členem předsednictva strany, vlastnil v Náchodě veřejný dům Vyhlídka. Před volbami v roce 2006 dostal od sociálnědemokratických ministrů státní příspěvky ve výši 5,2 miliónu korun, uvedla to ve čtvrtek Mladá fronta Dnes.

Článek

Do Mrštinova podniku šly dva státní příspěvky. Dotaci 1,32 miliónu korun dostal v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj, které tehdy vedl současný pardubický hejtman Radko Martínek.

Druhý příspěvek ve výši téměř čtyř miliónů korun putoval do podniku z ministerstva práce a sociálních věcí řízeného tehdy Zdeňkem Škromachem. Příspěvky od státu podnikatel Mrština využil k rekonstrukci hotelu, který v současnosti už jako veřejný dům neslouží. To, že se v něm dříve erotické služby poskytovaly, Mrština přiznává: "Byl to takový slušný podnik. Chodili tam slušní lidé - inkognito."

O nevěstinec se zajímala policie

Podle informací MfD se o nevěstinec začala kvůli kuplířství zajímat policie, tak ho majitel přestavěl na hotel. Mrština ale nikdy stíhán nebyl, podnik tehdy neprovozoval on, nýbrž nájemce.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nevylučuje, že se s Mrštinou zná, popírá ale, že Mrštinovi dotacemi úmyslně pomáhal. "Jako ministr jsem o tom nevěděl," řekl Škromach. Vyjádření hejtmana Martínka se deníku nepodařilo sehnat.

Tehdejší premiér Jiří Paroubek ve čtvrtek v České televizi řekl, že o případu nic neví a zveřejnění případu považuje za mediální vyřizování účtů před víkendovým sjezdem strany.

Vedení sociální demokracie se dnes proti informacím MfD ohradilo s tím, že titulek "ČSSD: miliony do nevěstince" není pravdivý, protože ČSSD žádné prostředky na rekonstrukci hotelu neposkytla. ČSSD také uvedla, že zvažuje podat trestní oznámení na neznámého pachatele, aby vyloučila jakoukoliv zainteresovanost v této záležitosti, a že se distancuje od praktik, v článku popsaných jako "poskytování služeb veřejného domu".

"Budeme požadovat od krajské organizace ČSSD v Královehradeckém kraji prošetření všech podezření, která se Miloslava Mrštiny týkají," uvedla ČSSD.  

V roce 2003 v objektu podle tehdejších informací ČTK dvakrát hořelo, někdo hodil do podniku zápalné láhve. Mrština tenkrát popřel, že by šlo o vyřizování účtů mezi podnikateli.

Reklama

Výběr článků

Načítám