Hlavní obsah

Předčasné volby jsou možné, přiznal Topolánek

Právo, Naďa Adamičková Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek poprvé připustil možnost předčasných voleb. Stalo se tak podle informací Práva v úterý při uzavřeném jednání poslaneckého klubu ODS. Mezi svými tak Topolánek poprvé připustil variantu, ke které ho opakovaně vyzývala v uplynulých týdnech ČSSD výměnou za toleranci vlády v době jejího předsednictví a kterou dosud vždy veřejně odmítal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Ačkoli většina poslanců ODS oslovených Právem tvrdí, že Topolánkův obrat či pokusný balónek lze považovat za úvahu odpovědného politika, který musí být připraven na všechny varianty, někteří – zejména Topolánkovi odpůrci – připouštějí opak. Může to podle nich potvrzovat spekulaci, že si premiér připravuje půdu pro svůj případný odchod do Bruselu na post eurokomisaře pro případ, že ODS po krajských a senátních volbách prohraje i červnové volby do europarlamentu.

Poslanec Petr Pleva podle informací Práva při jednání klubu ODS proti předčasným volbám zaprotestoval, avšak stranický šéf ho měl utřít tvrzením, že v Brně, odkud poslanec pochází, volby prohrávají, tak ať mlčí.

Benda: Mirek neutíká

Šéf sněmovního ústavně-právního výboru a Topolánkův příznivec Marek Benda má pro premiérův obrat jednoznačné vysvětlení: ODS se dokázala vzpamatovat z podzimního šoku, její preference rostou, a tudíž se nemusí obávat ani předčasných voleb.

„Mirek je člověk, který si nevytváří úniková dvířka. Takový nikdy nebyl,“ uvedl Benda. Dodal, že v případě předčasných voleb by nejvýhodnější termín mohl být letošní podzim, nicméně je skeptický k tomu, že by se je podařilo vyvolat. Podle něj by na jejich vypsání musela být široká politická dohoda, v každém případě se soc. dem.

Právě na podporu soc. dem. poukázal rebel ODS Jan Schwippel. „Asi něco bude na spekulaci, která se šíří, že pan premiér má zájem o funkci eurokomisaře, na kterou nezbytně potřebuje spolupráci soc. dem. a to jediné, co jí může nabídnout, jsou právě předčasné volby,“ uvedl.

Schwippel tím narážel na to, že příměří s Paroubkovou stranou by Topolánkovi umožnilo v klidu vydržet v bruselské komisi celých pět let i v případě vítězství soc. dem. ve sněmovních volbách nejpozději roku 2010.

Premiér o tom nepřemýšlí

Sám Topolánek dosud spekulaci o jeho odchodu do Bruselu nikdy nepotvrdil, ale také nevyvrátil. „Nad tím nepřemýšlím, já se tím neopájím, já teď mám poměrně dost práce, kterou chci vykovávat nejenom pro lidi v této zemi, ale fakticky dneska pro Evropskou unii, takže musím říci, že si nepřipadám jako nezaměstnaný,“ prohlásil premiér začátkem roku v ČT na otázku, zda nepřemýšlí, že by se stal novým evropským komisařem.

Topolánek by tak vystřídal v křesle Vladimíra Špidlu, jehož mandát, stejně jako celé evropské komise – končí v listopadu. Oba politiky by tak – čistě teoreticky – spojoval stejný osud, že do vysoké funkce byli katapultováni poté, co jejich strany propadly v eurovolbách a premiéři byli dotlačeni k demisi vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám