Hlavní obsah

ČSSD hrozí partnerům v krajích kvůli poplatkům

Právo, jov, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie ve středu pohrozila svým krajským koaličním partnerům z řad ODS a KDU-ČSL. Za „prubířský kámen“ dalšího fungování koalic označila další pokus zrušit zdravotnické poplatky, který ČSSD chystá.

Foto: Petr Horník, Právo

ODS a KDU-ČSL v krajích pohrozil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Článek

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek uvedl, že postoj občanských demokratů a lidovců v krajích k poplatkům může mít vliv na „budoucí architekturu krajských koalic“. Novou předlohu rušící poplatky již ve středu předložili do Sněmovny komunisté.

Hašek oznámil, že příští týden podá jeden z krajů vlastní návrh na úplné zrušení poplatků. O něm budou nyní kraje jednat. Již ve čtvrtek ráno se kvůli tomu Hašek sejde v Brně se zástupci ODS, se kterými je v krajské koalici. Podobná jednání se podle něj povedou také například v Olomouckém a Pardubickém kraji.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek nevyloučil, že kvůli předloze rušící poplatky vyvolá ČSSD v březnu mimořádnou schůzi Sněmovny.

ČSSD komunistický návrh nepodpoří

Svůj návrh na úplné zrušení poplatků ohlásili komunisté dříve než ČSSD, a to ihned po středečním hlasování v dolní komoře. „Myslím, že nemá smysl se předhánět. My podpoříme návrh, který povede k úplnému zrušení poplatků ve zdravotnictví, protože jde o zcela nesystémový krok, který rozrušuje systém všeobecného zdravotního pojištění. V tomto boji neustaneme,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip na dotaz Práva.

Socialisté okamžitě svou podporu návrhu komunistů vyloučili. „Určitě ho nepodpoříme, předložíme svůj návrh,“ oznámil Právu stínový ministr zdravotnictví a hejtman David Rath, i když zatím nevěděl, zda se oba návrhy budou v něčem lišit. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik Právu prozradil, že pod jejich návrh připojil podpis Evžen Snítilý, který byl vyloučen z klubu ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám