Hlavní obsah

Přestřelka se Sarkozym nebyla zbytečná, věří Topolánek

Novinky, jas

Premiér Mirek Topolánek v úterý na on-line chatu českých stránek evropského předsednictví připustil, že slovní přestřelku, kterou v posledních dnech vedou čeští politici s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, si mohly obě strany odpustit. Zároveň však věří, že pokud napomůže zamezení protekcionismu ze strany jednotlivých zemí EU, splnila svůj účel.

Článek

"Pravdou je, že došlo k určité mediální přestřelce, kterou jsme si oba mohli odpustit," napsal premiér na dotaz čtenáře, kterého zajímalo, zda Topolánek vyvíjel na francouzskou hlavu státu nátlak, aby Sarkozy přehodnotil svůj názor na přesun výroby jedné z francouzských automobilek z ČR do Francie.

"Pokud výsledkem naší přestřelky bude dohoda na neformálním summitu Evropské rady, který míním svolat, že nebudeme používat tento způsob mediální soutěže a zamezíme protekcionismu, splní tato přestřelka účel," doplnil Topolánek.

Pravidla musí být stejná pro všechny

"Mandát vést EU máme my a budeme permanentně upozorňovat na vybočení jednotlivých evropských politiků ze společného rámce, z dohodnutých pravidel, z evropské pozice. Tak budeme činit, ať už se jedná o Nicolase Sarkozyho nebo o kohokoliv jiného. Toto je naše role," dodal premiér. 

Topolánek se vyjádřil i k budoucnosti Lisabonské smlouvy, kterou by mohla příští týden schvalovat Sněmovna. Podle českého premiéra jsou již všichni několikaletou debatou o reformě EU unaveni.

"Přestože se smlouvou vlastně není nikdo úplně spokojen, a to z různých důvodů, nikdo se nechce v nejbližší dohledné době institucionálními otázkami zabývat," napsal premiér s tím, že v blízké budoucnosti nepředpokládá vznik dalšího dokumentu reformujícího evropskou sedmadvacítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám