Hlavní obsah

Silnice zasypal sníh, řidiči bourají

K opatrnosti nutil od úterního rána sníh - někde v kombinaci s deštěm - všechny řidiče na většině území České republiky. Při teplotách oscilujících kolem nuly od minus tří do plus dvou stupňů Celsia hrozí namrzání vozovky. Meteorologové varovali před silným větrem o rychlosti 110 km/h, který by se měl tentokrát vyhnout snad jen Vysočině.

Článek

Ve středních Čechách sněží a na vozovkách zůstává místy ležet vrstva rozbředlého sněhu. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, informovalo Ředitelství silnic a dálnic. Sněžení nebo sněhové přeháňky zasáhly prakticky celé území kraje. Na Benešovsku a Příbramsku místy prší. Teplota se pohybuje od minus tří do plus dvou stupňů Celsia.

Dálnice a rychlostní komunikace jsou většinou mokré, na D5 mezi nultým a 30. kilometrem leží zbytky rozbředlého sněhu. Pozor by si měli řidiči dát zejména na silnicích nižší třídy, na nichž leží nová vrstva sněhu.

Námrazy a snížená viditelnost

Na většině území kraje Vysočina sněžilo, silnicích druhé a třetí třídy pokryla místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Všechny silnice byly ale ráno podle dispečinku zimní služby cestářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Řidiči si musejí dát pozor také na rozdílný stav povrchu dálnice D1. Někde je suchá, ale na Pelhřimovsku a Jihlavsku po chemickém ošetření mokrá. Někde sněží, na Jihlavsku a Žďársku vane nárazový vítr. Vozovky budou dál namrzat.

Sníh a náledí se v Pardubickém kraji vyskytovaly zvláště ve vyšších polohách a v lesních úsecích. Ze státních silnic museli být motoristé opatrní na komunikaci I/11 z Červené Vody přes Suchý Vrch, kde leží vrstva ujetého sněhu. Na krajských silnicích zledovatělý sníh či jeho zbytky zůstávaly v okolí Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Skutče, Vysokého Mýta, Poličky a také v Železných horách.

V Karlovarském kraji v noci napadlo několik centimetrů sněhu, od rána místy prší nebo padá sníh s deštěm. Ve vyšších polohách převažovaly srážky sněhové, v nižších naopak sněžení přešlo v déšť. Ačkoli byly silnice po ošetření většinou mokré, místy na vozovkách zůstávaly zbytky rozbředlého sněhu. Ráno už také policisté zaznamenali první nehody, například v Krásném Lese na Karlovarsku nebo v Hazlově na Chebsku.

V Ústeckém kraji hustě sněžilo. Na některých místech napadlo přes noc i deset centimetrů sněhu. Dva řidiči například havarovali na silnici mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem, silničáři také upozorňují na možné problémy na silnici z Lovosic do Teplic přes České středohoří. Silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření nebo s vrstvou rozježděného a rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd od noci leží vrstva nového ujetého sněhu. Kvůli sněžení byla i snížená dohlednost.

Na jihu Čech napadl také sníh a zejména na silnicích nižších tříd překryl ujetou vrstvu sněhu. Hlavní tahy byly většinou po chemickém ošetření mokré. Před zledovatělým sněhem na komunikacích druhé a třetí třídy varovali silničáři na Jindřichohradecku. Ráno vál slabý vítr a srážky místy snižovaly viditelnost. Teploty se v kraji pohybovaly od minus tří do jednoho stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám