Hlavní obsah

Čunek chce omezit policii pravomoci

Právo, dan
PRAHA

Šéf lidovců a senátor Jiří Čunek připravuje změnu zákona, která by omezila možnosti policie a státních zástupců při vyšetřování anonymních a vágně formulovaných udání.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

K novelizaci ho vede zkušenost, kterou s policií a státními zástupci udělal při vyšetřování jeho údajné korupce.

„Chci, aby systém obsahoval brzdu pro policii a státní zástupce, aby nemohli v určitých případech dělat, co chtějí. Zvláště u kauz, které si lze jednoduše vymyslet. To znamená u anonymních udání,“ řekl Právu Čunek. Kdy s návrhem přijde, zatím nedokázal odhadnout. „Zatím nemám žádný věcný záměr zákona, diskutujeme s právníky, kde je zapotřebí upravit zákon a kde nařízení policejního ředitele či ministra,“ uvedl Čunek.

Šéf lidovců poté, co musel minulý měsíc kvůli tlaku premiéra a části KDU-ČSL odejít z vlády, začal vládu tvrdě kritizovat. Nejdříve uvedl, že spíše než politici zemi řídí lobbisté. V pondělí v rozhovoru pro časopis Týden řekl, že Česko „inklinuje k policejnímu státu“.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Jiří Čunek odchází z vlády

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v pondělí dopoledne oznámil, že rezignuje na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Zůstává předsedou lidovců. "Z diskuse...

Výběr článků

Načítám