Hlavní obsah

Kandidátku ODS do evropských voleb povedou Zahradil, Tošenovský a Vlasák

Lídra kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu Jana Zahradila budou doplňovat bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský jako dvojka a europoslanec Oldřich Vlasák jako trojka kandidátky. Výkonná rada v pondělí schválila první desítku kandidátů.

Článek

Zahradil byl vybrán lídrem kandidátky už v lednu.

Do první desítky se dostalo všech sedm z devíti europoslanců ODS, kteří se rozhodli svá křesla obhajovat. Mezi nováčky patří šéf sekretariátu předsedy Senátu Edvard Kožušník, vedoucí projektu eStat.cz.

Zbývající místa na kandidátce má obsadit politické grémium strany do konce března, kdy bude pravděpodobně třeba kandidátky pro evropské volby oficiálně předložit.

Volby do Evropského parlamentu proběhnou v červnu. O křesla se budou zřejmě ucházet stovky kandidátů známých i zcela nových politických uskupení.

ODS deklarovala, že v předvolební kampani nemá v plánu opakovat ty chyby, které jí loni na podzim přinesly drtivou prohru v senátních a krajských volbách. Občanští demokraté čekají, že opoziční ČSSD opět svou kampaň založí na vnitrostátních schématech, a jsou prý připraveni takové kampani oponovat a nastolit také nová evropská témata.

Počet českých zákonodárců v EP se po volbách sníží z 24 na 22. Zahradil v lednu uvedl, že občanští demokraté by rádi dosáhli podobný zisk jako ve volbách posledních. V nynějších podmínkách by to podle něj odpovídalo zisku sedmi či osmi poslaneckých mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám