Hlavní obsah

VIDEO: Ministři schválili volební systém s bonusem pro vítěze

PRAHA
Aktualizováno

Vláda v pondělí podpořila takzvanou řeckou variantu volebního systému pro volby do Poslanecké sněmovny. Novinářům to na tiskové konferenci po jednání kabinetu řekl premiér Mirek Topolánek (ODS). Řecký systém v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v krajích srovnatelných co do počtu obyvatel a ve druhém rozděluje neobsazené mandáty, které připadnou celostátnímu vítězi.

Článek

"Že potřebujeme změnu, je zcela evidentní, podle mě si tento systém zaslouží odblokovat,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda vlády Mirek Topolánek.

Podle jeho slov dává řecký systém šanci menším stranám získat více mandátů a vítězům z řad větších stran usnadní sestavení vlády. Topolánek zdůraznil, že sociální demokracii chce vláda prezentovat výhody vybraného systému, aby získala většinu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) připomněl, že vláda měla na stole k diskusi tři varianty. "Všechny počítaly s tím, že se v zásadě vracíme k poměrnému systému, který je v současném volebním zákoně posunut nevýhodně pro nejmenší politické strany. A že zavádíme jistý bonus pro vítěze," vysvětlil ministr.

Pospíšil uvedl, že řecký model je spravedlivější a zamezil by dřívějším problémům, kdy menší strany musely v minulých volbách získat dvojnásobný počet hlasů než ostatní strany, aby dostaly mandát.

Ve hře byly od září tři varianty - nizozemská, skotská a řecká, které od září posuzovalo ministerstvo spravedlnosti, přičemž lidovci a zelení preferovali nizozemský model, ODS zase řecký. Opozice jakékoli změny zavrhuje s tím, že systémy s předem určenými bonusy se staví proti zásadám rovnosti a jsou protiústavní. Na tom, ke které variantě se přiklonit, se neshodli ani politologové.

Opozice je proti bonusu pro vítěze

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pondělním tiskovém prohlášení volební bonus odmítl. "Z důvodu protiústavnosti nebude ČSSD žádnou z variant zahrnující volební bonus pro vítěze podporovat,“ uvedl.

Bonus podle ČSSD porušuje ústavní zásadu rovnosti. Největší opoziční strana považuje za vhodnější přiměřené zvýšení počtu volebních obvodů cestou spojení některých ze stávajících volebních krajů.

Bonus pro vítěze odmítají také komunisté. „Nebudeme podporovat nic, co by vedlo k vnášení většinových prvků,“ řekl Novinkám předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. 

Reklama

Výběr článků

Načítám