Hlavní obsah

Týden začne vichřicí, sněžit bude i v nížinách

Novinky, jas

Meteorologové varovali před silným větrem, který zasáhne Českou republiku v úterý dopoledne. Největší sílu bude mít na hřebenech hor, kde dosáhne v nárazech až 110 km/h. Velkou silou udeří vítr i na západní polovinu Čech, kde bude mít rychlost až 90 km/h. Výstražnou informaci vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Výstražná informace platí prozatím do středečního dopoledne. V západních Čechách může v úterý vítr v nárazech dosahovat až rychlosti 90 km za hodinu, přičemž na hřebenech hor mohou poryvy dosáhnout až rychlosti 110 kilometrů za hodinu, tedy síly vichřice.

V celém týdnu by se mělo postupně ochlazovat, od severozápadu by měl na území ČR proudit chladný vzduch, který s sebou přinese velkou oblačnost a sněhové srážky.

Úterní ráno potrápí řidiče ledovkou

Úterý bude zatažené, na většině území s deštěm, přičemž ráno a večer mohou srážky namrzat a není vyloučena tvorba ledovky, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Na Moravě a ve Slezsku budou srážky převážně sněhové s tím, že na jihu Moravy by v úterý mohlo napadnout až 10 centimetrů sněhu, na hřebenech Beskyd a Jeseníků až 15 centimetrů.

Ranní teploty se budou pohybovat mezi minus třemi až minus sedmi stupni, přes den vystoupí na Moravě na minus jeden až plus dva, v Čechách se budou pohybovat mezi minus dvěma a plus dvěma stupni Celsia.

Ve středu bude na většině území převládat velká oblačnost se srážkami, ráno a večer se může objevit mrznoucí déšť. Ve vyšších polohách se kvůli silnému větru mohou tvořit sněhové jazyky.

Ranní teploty by se měly pohybovat mezi minus čtyřmi a nulou, denní mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia. I nadále bude foukat čerstvý vítr.

Podobné počasí by mělo podle všeho vydržet i po zbytek týdne, přičemž v pátek ráno by mohly teploty klesat až k minus deseti stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám