Hlavní obsah

USA mohou radar odložit o šest let, řekl Schwarzenberg

– WASHINGTON
Právo, Jiří Roškot (Washington)

Není vyloučeno, že USA odloží instalaci raketové obrany ve střední Evropě a radar bude Česku třeba až za šest let, řekl během letu z Prahy do Washingtonu v noci na pondělí český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podmínkou pro jeho vybudování je ratifikace příslušných smluv v ČR, kterou považuje za klíčovou.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

"Jestli ten radar bude postavený za dva tři roky nebo za šest let, to tak strašně důležité není. Důležité je, abychom se prokázali jako spojenci, na které je spolehnutí, a aby všechny ty vedlejší smlouvy začaly platit,“ řekl ministr s poukazem na ujednání o vědecko-technické spolupráci.

"Sjednali jsme velmi dobré smlouvy, které nám ostatní (partneři USA) závidí,“ řekl ministr s tím, že otvírají dveře do nepočetného klubu zemí, s nimiž USA preferenčně spolupracují ve sféře špičkových technologií.

Kdyby nynější smlouvy českou Sněmovnou neprošly, mohly by USA podle Schwarzenberga chtít dokumenty projednat znovu a podle jeho přesvědčení už by na takové ústupky nešly, jako když se loni v původním harmonogramu dostaly do časové tísně.

Clintonovou zná ještě jako první dámu USA

Ministr bude v úterý jednat s americkou ministryní Hillary Clintonovou. Zná ji z jejích předchozích návštěv Prahy jako první dámu USA, řekl. "Nikdy jsem s ní zatím nejednal,“ dodal.

Na otázku Práva řekl, že nemá předjednaný okruh témat a hodlá sondovat postoje USA jak ke štítu, tak k nové strategii v Afghánistánu, k energetické bezpečnosti, k Íránu, Blízkému východu a dalším otázkám.

Bývalý velitel NATO a poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro národní bezpečnost James Jones ministrovi v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově řekl, že nová administrativa posoudí svou zahraniční politiku do 60 dní. Schwarzenberg soudí, že do dubnového summitu NATO bude mít prezident Barack Obama jasno ve většině otázek, i když ne nezbytně v raketové obraně.

Zajatce na Guantánamu považuje za americký problém

Český ministr na otázku o možné americké žádosti ČR přijmout část zajatců z věznice na Guantánamu, kterou prezident Barack Obama rozhodl do roka zrušit , poznamenal, že vyčká zdůvodnění.

"Můj postoj v zásadě zůstává: když si někoho pochytáte, tak se o ně postarejte. To už jsem řekl několikrát a nechci se příliš často opakovat. U nás není takový pragmatický přístup, že někoho mohu někde zadržovat,“ řekl ministr.

Podezřelé osoby jsou podle jeho slov buď obviněny, souzeny a jdou do vězení tam, kde byly odsouzeny, nebo jsou zproštěny a měly by být svobodnými lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám