Hlavní obsah

Silnice zasypal nový sníh

Sníh na cestách zkomplikoval v neděli ráno život motoristům na mnoha místech země. Hustě sněžilo zejména v jihovýchodní části Jihočeského kraje, sníh ale padal i na východě Čech, severu Moravy či na Vysočině.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

V Novohradských horách od rána hustě sněží.

Článek

Na jihu Čech hustě sněží zejména v Novohradských horách. Na  silnicích leží už kolem dvou centimetrů sněhu. Srážky by měly ale pozvolna v průběhu dne ustávat.

„Na Novohradsku a v části Jindřichohradecka by mohlo napadnout místy až pět centimetrů sněhu. V nižších polohách půjde ale jen o sněhový poprašek.Večer a v noci by sněžení mělo úplně ustat a v pondělí by nás  zřejmě čeká příjemný zimní den a mohlo by se objevit i slunce,“ řekla Právu Miloslava Starostová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Silničáři mají zatím nejvíc práce právě v Novohradských horách. „Klíčové silnice byly ráno všechny sjízdné. Samozřejmě s opatrností. Máme zimu a tomu odpovídají i podmínky sjízdnosti,“ konstatoval krajský dispečer Správy a údržby silnic  Jan Zmek. Dodal, že v jihovýchodní části regionu, kde sněží je na silnicích všechna dostupná technika a na silnicích se místy tvoří sněhová kaše. Zatím nejsou hlášeny žádné vážnější nehody.

Řidiči mají jezdit opatrně

Opatrnou jízdu doporučují motoristům silničáři i v dalších krajích. Hustě sněží na Vysočině, v některých oblastech padá sníh s deštěm. Dálnice D1 a silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření, na vozovkách silnic druhých a třetích tříd leží několikacentimetrová vrstva rozbředlého sněhu. Dohlednost je kvůli srážkám snížená, na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku se navíc objevují mlhy.

Podobná je situace v Moravskoslezském kraji, kde sněží ve vyšších polohách, a také v některých oblastech Královéhradeckého a Pardubického kraje připadlo několik centimetrů sněhu. Například ve vyšších polohách v okolí Hlinska na Chrudimsku napadly až tři centimetry sněhu a stále sněží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám