Hlavní obsah

Roztržka v koalici, Bendl obhajuje páteční jízdy kamiónů

Právo, Lukáš Bek
PRAHA

V koalici se schyluje k dalšímu střetu. Zelené pobouřil výrok nového ministra dopravy, místopředsedy ODS Petra Bendla, že odmítá páteční zákaz jízd kamiónů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr dopravy Petr Bendl

Článek

„Já toto vyjádření považuji za naprosto skandální a zcela v rozporu s koaliční smlouvou, programovým prohlášením vlády a také v rozporu s jednou z hlavních priorit koaličního partnera – Strany zelených,“ prohlásila v pátek před novináři místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques.

Páteční zákaz jízd kamiónů po celý rok je přitom vládním návrhem. Dosud platí jen o letních prázdninách. „Můj názor je celoroční páteční zákaz nezavádět. Věřím, že i zelení budou vnímat, co se teď děje v ekonomice, že by to byla další překážka v podnikání. Snažím se proto přesvědčit poslance, aby vládní návrh odložili,“ řekl ve čtvrtek Bendl.

„Dochází nám trpělivost“

Jacques zase očekává od Bendla a premiéra Mirka Topolánka, že se věc velmi rychle vyjasní. K omezení podle Jacques mělo dojít už dávno. Zelení prý dlouho čekali a snažili se být slušní.

„Ale tady si myslím, že jsme se dostali na samou hranici naší trpělivosti. Pokud nový ministr bude zkoušet porušovat koaliční dohodu, programové prohlášení vlády a nebo bude vůbec ten samotný proces zpomalovat, tak si myslím, že dojde opravdu k velkému konfliktu,“ varovala Jacques.

Její stranická kolegyně, nezařazená poslankyně Olga Zubová věří, že Bendl svůj výrok vysvětlí. „Možná má nějaký jiný strategický plán. Já ho zatím neznám,“ řekla Právu.

Ve Sněmovně přitom čekají na první čtení hned dva návrhy na omezení kamiónové dopravy. Zatímco vláda chce nákladním vozidlům o hmotnosti nad 7,5 tuny zakázat jízdu po celý rok v pátek mezi patnáctou a osmnáctou hodinou, poslankyně zelených Věra Jakubková navrhuje zákaz nerozšiřovat, ale místo toho v pátek zvýšit sazby mýtného. To má ve Sněmovně větší šanci projít než vládní předloha.

Reklama

Výběr článků

Načítám