Hlavní obsah

Česko naplno zasáhla epidemie chřipky

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipková epidemie naplno propukla v Jihomoravském, Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Počty nemocných ve všech těchto překročil dva tisíce na sto tisíc obyvatel, tedy hranici, kterou hygienici označují za epidemii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V celé republice ale plošně epidemie zatím nevypukla. „Oproti minulému týdnu v ČR vzrostl počet nemocných o dvě procenta na současných 1837 na sto tisíc obyvatel,“ řekl v pátek Právu doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Informoval, že „největší nárůst nemocných, a to 15 procent, je ve Zlínském kraji, kde je také nejvíce nemocných, a to 2184 na sto tisíc obyvatel,“ řekl Vít. Následuje kraj Karlovarský, kde přibylo 14 procent nemocných na 2168 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Naopak některé kraje už zaznamenaly i mírný pokles. Například v kraji Vysočina je 1333 nemocných na sto tisíc obyvatel, a to je pokles o 13 procent. Právě na Vysočině už začaly jarní prázdniny, které pomohly epidemii zbrzdit. Vít ale upozornil, že je to možná i tím, že nemocní nejdou k lékaři. Jedenáctiprocentní pokles má Praha.

Virus není nový

Virus A (H3N2), který je odpovědný za letošní chřipkovou epidemii, je agresivnější než virus, který zde byl v minulých letech. „Jako vyvolavatel lidských infekcí už se uplatňuje 40 let,“ řekla Právu v pátek doktorka Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Přesto je průběh onemocnění těžší, postižený má vyšší horečky, které trvají několik dní. Celková doba léčení je delší a dosahuje zhruba sedmi dní. Během nich by pacient měl být na lůžku.

Podle dětského lékaře Milana Kudyna z Prahy virus má větší sklon napadat plicní tkáň. Proto  lékaři častěji předepisují i antibiotika, ač na virus chřipky nezabírají. Chřipka je totiž virové onemocnění a antibiotika zabírají pouze na bakteriální infekci. Ta však může vzniknout právě v důsledku chřipky. Kudyn také doporučuje postiženým chřipkou hodně pít, mít dostatek vitaminů a srážek teplotu.

Přecházení chřipku šíří

Praktický pražský lékař Jan Jelínek zase tvrdí, že mnohem víc lidí řeší krátkodobou neschopnost v důsledku chřipky bez neschopenky. „Je to proto, že za první tři dny nemoci nedostanou žádné peníze.“ To vede k přecházení chřipky a k jejímu rychlejšímu šíření.

Chřipka je totiž kapénková nákaza, a šíří se kýcháním a smrkáním. Postižený musí zůstat doma, v posteli, brát paralen. Podle lékařů zůstat ležet je důležité, protože pacienta zpravidla bolí celé tělo, zejména svaly, klouby a hlava. Odpočinek na lůžku přispěje k rychlejšímu uzdravení.

Zavřené nemocnice i divadla

V uplynulém týdnu v důsledku chřipkové epidemie mnohé nemocnice zakázaly návštěvy a některá divadla zrušila představení pro onemocnění herců chřipkou.

„Je na místních orgánech, aby rozhodly, zda pro návštěvy uzavřou nemocnice, domovy důchodců nebo léčebné ústavy. Z centra zatím nic takového dělat nebudeme. Stejně tak nebudeme zatím vyhlašovat ani chřipkové prázdniny,“ řekl Vít. Dodal, že jarní prázdniny, které začnou, mohou chřipkovou epidemii částečně utlumit.

Vít nabádá nemocné, aby nepodceňovali chřipku, protože může vést k vážným zdravotním komplikacím, jako je zápal plic, onemocnění kloubů a srdce. Na chřipku v ČR ročně zemře zhruba 1500 lidí, převážně starších, kteří již mají nějaká chronická onemocnění a chřipka jejich stav zhoršuje.

Chřipka řádí i v dalších zemích

I v tomto týdnu, nejen u nás, ale i v Evropě chřipka dál zesílila a postihla více lidí. Vyšší výskyt hlásí Lucembursko, Švýcarsko, Německo, Polsko i Švédsko. Naopak nízká nákaza je zatím na Slovensku, v Litvě, Lotyšsku, Srbsku a na ústupu již je v Portugalsku, ve Velké Británii a částečně i v Dánsku, Irsku a Španělsku.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Jak nedostat chřipku

Příchod chřipkové epidemie do České republiky potvrzují vedle hygieniků i praktičtí lékaři, kteří zaznamenávají nárůstů pacientů s akutními respiračními...

Výběr článků

Načítám