Hlavní obsah

VIDEO: Kaplického knihovnu podpořily v Praze stovky demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Za výstavbu nové Národní knihovny podle návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického demonstrovaly ve čtvrtek večer na Staroměstské náměstí v Praze stovky lidí. Organizátoři protestu z občanské iniciativy Demokracie staví zdůrazňují, že projekt blokuje politikaření, nikoli věcné argumenty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na podporu projektu Jana Kaplického

Článek

Manifestace nazvané Postavme se ke knihovně čelem se zúčastnilo nejméně tisíc občanů. Akci podpořila řada znamých osobností: textař Michal Horáček, režiséři Jan svěrák a Olga Sommerová, herečka Aňa Geislerová  a další.

Jako první promluvil k lidem ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (SZ). Řekl, že příznivci knihovny by se neměli nechat zastrašit. Praha podle něj není "konzerva" a knihovnu si zaslouží. Akce se zúčastnili také další "zelení" ministři pro lidská práva a školství Michael Kocáb a Ondřej Liška.

:. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg foto: Právo/Petr Hloušek

Řečníci k shromážděným hovořili z malého improvizovaného pódia u sochy Jana Husa. Velké pódium organizátorům magistrát postavit nepovolil, odůvodnil to bezpečností.

Boj s "chobotnicí" odstartoval Klaus

Kaplický, který je široké veřejnosti v Česku znám právě především díky návrhu nové budovy Národní knihovny, zemřel ve středu 14. ledna. Návrh lidově označovaný jako chobotnice zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, projekt ale nebyl realizován. Zkritizoval ho prezident Václav Klaus a následně se od ní odvrátili i pražští politici v čele s primátorem Pavlem Bémem.

:.Vizualizace Kaplického blobu na Letné

 "Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla," řekl před necelými dvěma roky prezident. Na to nyní demonstranti reagují transparentem "Chobotnice na Hrad a Klaus na bagr".

:. Demonstranti si vzali na mušku prezidenta Václava Klausefoto: Právo/Petr Hloušek

 Podle iniciativy stavbě nebrání právní nebo formální překážky, nýbrž politická vůle. Na podporu projektu vzniká také veřejná sbírka, kterou organizuje Nadační fond pro knihovnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám