Hlavní obsah

Šéf KSČM si notoval se Zemanem: Plány ČSSD i vlády krizi nevyřeší

Šéf KSČM Vojtěch Filip se ve středu sešel s expremiérem a bývalým předsedou ČSSD Milošem Zemanem. Notovali si, že plán vlády i sociální demokracie proti krizi nemohou zemi vyvést z ekonomických problémů. Komunisté pak ve čtvrtek prozradili, jak si boj s krizí představují.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Po středeční diskusi s Milošem Zemanem jsem dostal svolení prezentovat jeho názor, že ani jeden koncept, ať už vládního NERVu nebo ČSSD, nemůže zemi vyvést z krize,“ řekl Filip na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně. „Jsem rád, že jsem se s jím shodnul," dodal Filip.

Jak uvedl na dotaz Novinek, se Zemanem se sešel ve středu večer na fóru věnovaném ekonomické spolupráci s Východem, které se konalo v pražském Břevnovském klášteře. „Bavili jsme se o pohledu KSČM a jeho pohledu na krizi,“ dodal Filip.

Komunisté ve čtvrtek prezentovali svou představu, jak krizi řešit. „Nemáme v úmyslu předložit slátaninu nějakých tezí, které by nic neřešily,“ sdělil Filip. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že jeho strana se nebrání dočasnému zvýšení deficitu státního rozpočtu jako prorůstový faktor.

Podniky by mohli koupit zaměstnanci 

Vzhledem k tomu, že hrozí vysoká nezaměstnanost, komunisté zvažují zavedení pojištění pro případ nezaměstnanosti. Dalším opatřením, v případě konkurzu podniků, by mohly být jejich odprodeje nebo pronajmutí do rukou zaměstnanců. „To je nástroj, který se používá ve světě,“ uvedl Dolejš. Podle něj je to vhodné především pro  střední a menší podniky, které tvoří 60 procent zaměstnanosti.

Podle Dolejše se komunisté inspirovali i u podnikatelské sféry. Líbí se jim návrh snížit stropy cen energií. Ty totiž klesají.  „Aby si firmy neúčtovaly profit,“ řekl k tomu Dolejš. „Jde o vodu, plyn, elektřinu,“ doplnil Filip.

Dalšími kroky by měla být restrukturalizace průmyslu a investice do českých výrobců. Pokud by se měla krize řešit nasměrováním peněz do poptávky, bylo by podle Dolejše důležité, orientovat spotřebu na školství a ekologii.

KSČM se nebrání ani vládním investicím. „Nechceme se ale inspirovat hladovými zdmi Karla IV.,“ podotkl Dolejš. Podle něj je nutné, aby měly investice návratnost a nebyly bezhlavé. Z výnosů by se pak mohly splácet dluhy státu vzniklé v době krize.

Dolejš: Euro krizi nevyřeší

Investice by podle komunistů měly směřovat do energetiky. České firmy by se například mohly podílet na výstavbě energetických sítí v Evropě. Dalším cílem by měla být podpora výstavby družstevních a obecních bytů, zateplování domů.  „Nemyslíme, že by silnice měly spolknout toto sousto celé,“ míní Dolejš.

Stejně jako ČSSD se chce KSČM vrátit k daňové progresi, tu ale navrhuje také u daně z příjmu právnických osob. „Krize nebude jenom dočasná recese. Když spadneme dolů, tak si na dně chvilku pobudeme,“ upozornil místopředseda KSČM.

V případě eura Dolejš odmítá „extrémní“ názory. Tedy přijmout euro co nejdříve nebo na druhou stranu nikdy. „Je třeba pracovat v klidu. Euro krizi nevyřeší,“ míní. Očekává jeho přijetí až v příštím volebním období.

Reklama

Výběr článků

Načítám