Hlavní obsah

Potvrzeno: učitelé přidáno nedostali

– PRAHA
Právo, Marek Přibil

Deník Právo má k dispozici aktuální výplatní pásku učitelky pražské základní školy za leden 2009. Ta potvrzuje středeční informace, že platy se kantorům letos ještě nezvedly. Ministerstvo školství pedagogům přitom slibovalo pravý opak.

Článek

Ministerstvo slibovalo, že prostředky na nenárokové motivační odměny z balíku v celkové výši 4,5 miliardy korun, kterou schválil parlament v prosinci, začne školám posílat již od začátku nového roku.

Učitelka, jíž výplatní páska na snímku patří (jméno i školu redakce zná), vystudovala vysokou školu a vyučuje tři roky angličtinu a češtinu na druhém stupni, tedy žáky od pátého do devátého ročníku.

Její čistý měsíční příjem za leden je 13 856 korun, a to včetně částky za třídnictví ve výši 450 korun. Žádnou jinou odměnu v její mzdě, která se podle informací ředitele školy od prosincové v ničem neliší, nemá.

"Žádné peníze k nám nedorazily,“ řekl Právu ředitel zmíněné školy v Praze. Učitelku označil za oporu pedagogického sboru.

Odměny mají mířit za aktivními učiteli

"Podílí se na práci na školním vzdělávacím programu a vymýšlí, jak co nejlépe zapojit děti s poruchami učení do kolektivu. Žáci ji respektují,“ doplnil ředitel. A právě pro tyto aktivní učitele má být odměna ze 4,5miliardového balíku podle ministerstva určena především.

Učitelka je zařazena do 12. platové třídy ve 3. stupni, což je na kantora poměrně slušné; leckde na 3. stupeň dosáhne až po čtyřech či pěti letech praxe. V lednu odpracovala 22 dní, nebyla nemocná.

Mluvčí ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) Kateřina Böhmová v úterý pro Právo uvedla, že školy by už měly mít prostředky na odměny k dispozici. Podle informací z krajů však první peníze k pedagogům doputují zřejmě až v březnu. Tarify se letos stejně jako loni pedagogům nezvyšují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám