Hlavní obsah

Byla to přehlídka ztraceného času, řekl Topolánek po jednání o Lisabonu ve Sněmovně

Novinky, ČTK, vm, jas
Aktualizováno

Projednávání Lisabonské smlouvy v Poslanecké sněmovně bylo po dlouhých projevech poslanců odloženo na středu. Poslanci budou rozhodovat o tom, zda smlouvu schválí, nebo projednávání znovu odloží. "Byla to přehlídka ztraceného času," řekl Novinkám premiér Mirek Topolánek po skončení schůze, která se protáhla do úterního večera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vlevo), Karel Schwarzenberg (uprostřed), u řečnického pultu Lubomír Zaorálek

Článek

Středeční schůze má začít v devět hodin ráno. Zatímco sociální demokraté, lidovci a zelení trvali na urychleném hlasování bez dalších odkladů, ODS a komunisté chtěli jednání odložit.

Topolánek považuje návrh ODS na odložení hlasování za legitimní požadavek. Nehodlá podle svých slov smlouvu mezi svými poslanci vynucovat. Bude-li se v úterý o smlouvě hlasovat, nemůže zaručit, jak to dopadne, byť sám je pro její schválení.

Premiér také připomněl svůj slib, že proběhne proces ratifikace. Jak tento proces dopadne, to se uvidí, řekl. Poslanci ODS mají volno ruku v tom jak hlasovat.

ČSSD nechce odročování

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka má premiér Mirek Topolánek (ODS) příležitost ukázat, "zda je jeho evropanství skutečné, nebo jen hrané" a zda "má věci v rukou".

"Nechceme žádné odročování, protože to jsou jenom triky občanské demokratické strany," zdůraznil. Paroubek tak odmítl, že by podpořil návrh KSČM na odklad hlasování až po projednání referenda ke smlouvě.

Sociální demokraté si pro pokračování mimořádné schůze u KSČM podle Paroubka podporu nezajišťovali. Kdyby totiž komunisté hlasovali pro další přerušení schůze s ODS, dali by dohromady většinu. "Byla by to pikantní většina ODS a komunistů," poznamenal šéf ČSSD.

ODS i KSČM budou chtít odklad projednávání

Paroubek zároveň odmítl návrh premiéra Topolánka, který řekl, že by chtěl odložit hlasování o Lisabonské smlouvě až po projednání stykového zákona. Šéf ČSSD to přirovnal k tomu, když koalice kritizovala spojování zdravotnických poplatků a zahraničních misí a nyní spojuje Lisabonskou smlouvu s "malicherností" jako je jednací řád či stykový zákon.

Poslanec ODS Marek Benda nicméně navrhl, aby bylo projednávání Lisabonské smlouvy přerušeno do 17. února.

Komunisté chtějí schůzi přerušit proto, že na programu navazující řádné schůze je jejich návrh na uspořádání referenda o přijetí Lisabonské smlouvy. Tento návrh chtějí projednat přednostně.

Premiér Topolánek v pondělí řekl, že koaliční strany se chtějí dohodnout na přerušení mimořádné schůze do dokončení návrhu změn jednacího řádu. Smlouvy by pak chtěly schválit ještě do konce února.

Někteří politikové ODS tvrdí, že Českou republiku čas netlačí vzhledem k tomu, že Irové smlouvu v referendu odmítli. Připouštějí, že ratifikace dokumentu se může protáhnout do března, i to, že by její ratifikaci chtěli spojit se schválením česko-amerických smluv o stavbě vojenského radaru USA v Brdech.

Senátoři ODS podle médií také uvažují o tom, že podají v souvislosti s dokumentem další stížnost Ústavnímu soudu.

Anketa

Jste pro přijetí Lisabonské smlouvy?
Ano
40 %
Ne
60 %
Celkem hlasovalo 13569 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám