Hlavní obsah

Tři přihlášky studentům nepomohou, školy mají dva termíny přijímaček

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Žáci devátých ročníků se mohou letos nově hlásit až na tři střední školy. Jenže spoustě zájemcům o studium, ať už na čtyřletých, nebo osmiletých gymnáziích, budou tři přihlášky k ničemu. Většina gymnázií totiž vyhlásí pouze dva termíny zkoušek, a to ve dnech 22. a 24. dubna.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených) považoval dvě přihlášky za dostatečné.

Článek

Právě v těchto dnech probíhají testy společnosti Scio, s níž tyto školy spolupracují. Uchazeči o přijetí tak přijímačky na třech školách nestihnou.

Mluvčí společnosti Scio Bohumil Kartous řekl Právu, že za skutečnost, že děti dostanou na výběr jen dva termíny pro přijímačky, může ministerstvo školství, které novelu školského zákona nedomyslelo.

Parlament z podnětu vládních stran rozšířil přihlášky po protestech rodičů a žáků. Ti byli nespokojeni s tím, že vláda ČSSD předtím prosadila přihlášku pouze jedinou, což omezilo svobodu rozhodování budoucích studentů.

Naopak komplikace při třech přihláškách již dříve připustil ministr Ondřej Liška (SZ). "Dvě přihlášky jsou zcela dostatečné. Nákladnost každé další přihlášky, se kterou přijdeme, se v administrativě pohybuje v řádu desítek miliónů korun,“ upozornil loni.

"Čekáme zmatek“

Ředitelé se rovněž obávají administrativních potíží. "Očekáváme obrovský chaos. Musíte si uvědomit, že dříve jsme obdrželi 170 až 180 přihlášek na 150 míst, letos jich bude trojnásobek. Když si vezmu otázku správního řízení, budeme muset některé uchazeče odmítnout jenom z důvodů termínů druhého kola,“ řekl Právu ředitel pražské Obchodní akademie Vinohradská Milan Macek.

Důležitou novinkou je i takzvaný zápisový lístek. "Ten školák dostane na své základní škole. Pokud střední škola, na kterou se vaše dítě dostane, tento lístek neobdrží, bude počítat s tím, že si student vybral školu jinou,“ sdělila Právu Zoja Franklová z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Přihlášku ke vzdělávání předtím podává zákonný zástupce nezletilého uchazeče, případně zletilý uchazeč přímo řediteli střední školy.

"Jestliže škola nepořádá přijímačky, rozhodnutí o přijetí či nepřijetí může přijít kdykoliv po 16. březnu,“ doplnila Franklová s tím, že mnoho škol, nejčastěji učilišť, přijímačky pořádat nebude. "Ale neznamená to, že přijmou každého žáka, i tyto školy si děti mohou vybírat,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám