Hlavní obsah

Lékaři začali probouzet poslance Kvapila z umělého spánku

PRAHA/OLOMOUC

Lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci v pondělí začali probouzet poslance Tomáše Kvapila (KDU-ČSL) z umělého spánku. V tomto stavu jej udržovali více než týden po mozkové příhodě. Do Poslanecké sněmovny by se mohl vrátit během týdnů až měsíců, jak uvedl lidovecký mluvčí Martin Horálek.

Článek

"Ucpali mu dnes také poškozené cévy," řekl ČTK Horálek.

Zatím není jisté, zda ČSSD ve sněmovně z hlasování vyřadí jednoho svého poslance, aby vyvážil chybějící Kvapilův hlas vládní koalice. "Sociální demokraté řekli, že rozhodnou v úterý na jednání poslaneckého klubu," připomenul Horálek. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve uvedl, že pokud koalice o párování požádá, bude o tom sociální demokracie jednat i rámci další sněmovní agendy.

V úterý přitom začíná řádná schůze sněmovny, na které bude Kvapilův hlas koalici chybět. Předseda ČSSD Jiří Paroubek případnou dohodu podmiňuje tím, že by se místopředseda ODS David Vodrážka musel omluvit místopředsedovi ČSSD Davidu Rathovi. Vodrážka přirovnal Ratha k nacistickému propagandistovi Josephu Goebbelsovi. Důvodem byl Rathův rozhovor pro sobotní LN, kde Rath připomínal přístup Adolfa Hitlera k řešení hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Třiapadesátiletý Kvapil ztratil vědomí ve svém bytě minulý víkend. Přivolaní lékaři zjistili, že prodělal mozkovou příhodu a praskla mu céva. Kvapil je poslancem jedenáctý rok. V letech 1997 až 1998 byl ministrem pro místní rozvoj, v 90. letech byl rovněž náměstkem ministrů hospodářství a pro místní rozvoj. Je ženatý a má pět dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám