Hlavní obsah

Poslanci mají na programu Lisabonskou smlouvu, zřejmě ji odloží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v úterý zasedají poprvé v tomto roce na řádné schůzi ve Sněmovně. Po dvouměsíční pauze by měli projednávat přes 230 bodů, na všechny se zřejmě nedostane. Rozhodnout by se mělo o antidiskriminačním zákonu, o vojenských zahraničních misích či o omezení zdravotnických poplatků. K debatě bude možná předložena také Lisabonská smlouva.

Článek

Smlouvu, jež má reformovat rozšířenou EU, začali poslanci projednávat na mimořádné schůzi v prosinci, ale debata byla na dva měsíce přerušena a předána sněmovním výborům. Zahraniční výbor žádá, aby smlouva byla projednána se změnou návrhu úpravy jednacího řádu parlamentu, který by znemožňoval předávání pravomocí z Česka do Bruselu bez souhlasu poslanců a senátorů.

Schválení lisabonského dokumentu už teoreticky nestojí nic v cestě. Podle premiéra Mirka Topolánka ho chce koalice schválit do konce měsíce a šéf ČSSD Jiří Paroubek také nehodlá debaty a hlasování o něm oddalovat. Dohodnout se ale v úterý chtějí na přerušení mimořádné schůze do dokončení návrhu změn jednacího řádu.

Zahraniční mise by měly projít

Dalším bodem programu by měl být antidiskriminační zákon, který prezident loni vetoval. K přehlasování veta je potřeba nejméně 101 hlasů. Pokud se normu nepodaří prosadit, hrozí ČR žaloby a pokuta od Evropské komise. Česko je totiž dnes jedinou zemí EU, která nemá zákonnou ochranu před diskriminací, přestože jeho přijetí bylo podmínkou vstupu do Unie před pěti lety.

Sněmovna by měla rozhodnout i o podobě vojenských zahraničních misí. Původní vládní plán v prosinci opozice a někteří koaliční poslanci bojkotovali, kabinet však svůj návrh upravil a počty vojáků v cizině snížil. Minulý týden záměr schválil Senát. Řada sociálních demokratů proti novému plánu nemá námitky.

Možná dojde i na poplatky

Jedním z hlavních témat by se dnes mohly stát i zdravotnické poplatky. Senát vrátil minulý týden Sněmovně novelu navrženou opozicí o zdravotním pojištění, která měla placení zcela zrušit. Senátoři navrhli, aby u lékaře přestaly platit děti, 30 korun za položku na receptu se hradilo jen u léků bez doplatku a dětem a důchodcům se snížil ochranný limit na výdaje z 5000 na 2500 korun. Podle posledních prognóz má senátní návrh šanci na schválení.

V seznamu bodů jsou i čtyři Julínkovy reformní zákony - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Normy se týkají například potratů. Právě k jejich úpravě mají vládní lidovci výhrady. V programu je také například návrh zákona o referendu o přímé volbě prezidenta či novela takzvaného protikuřáckého zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám