Hlavní obsah

Topolánek v důvěryhodnosti raketově roste

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejdůvěryhodnějším politikem byl podle lednového průzkum CVVM Bohuslav Sobotka z ČSSD. Druhá je lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová a třetí Sobotkův stranický šéf Jiří Paroubek. Nejstrmější nárůst důvěry zaznamenal premiér Mirek Topolánek, který si polepšil o deset procentních bodů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiéru Topolánkovi zjevně pomáhá záře evropských reflektorů. Jiří Paroubek (vpravo) si naopak od prosince v důvěryhodnosti podle CVVM o jeden procentní bod pohoršil.

Článek

Prvnímu Sobotkovi věří 43 procent respondentů, ministryni Parkanové důvěřuje 39 procent lidí a Paroubkovi 34 procent občanů.

Zatímco Sobotka si polepšil oproti poslednímu šetření o pět procentních bodů, důvěra lidí v ministryni a vicepremiérku Parkanovou stoupla o osm procentních bodů.

Ještě lépe si vedl premiér Mirek Topolánek, který má důvěru 29 procent lidí a oproti poslednímu šetření si polepšil o deset procentních bodů.

„Pravděpodobně je to spojeno s českým předsednictvím Evropské unii, Topolánek si vytvořil jméno na mezinárodním poli,“ vysvětluje možné příčiny premiérova úspěchu v očích veřejnosti politolog Tomáš Lebeda.

Důvěra v politiky (v procentech)
pořadíjménodůvěra ledenrozdíl od prosince
1.Bohuslav Sobotka43+ 5
2.Vlasta Parkanová39+ 8
3.Jiří Paroubek37- 1
4.Zdeněk Škromach34x
5.Ondřej Liška32+ 4
6.Pavel Bém31- 6
7.Petr Nečas30+ 5
8.Mirek Topolánek29+ 10
9.Petr Bendl27x
10.Martin Bursík26+ 1
Zdroj: CVVM

Před premiérem se umístili ještě jeho straničtí kolegové Petr Nečas a Pavel Bém. Zatímco pražský primátor si o šest procentních bodů pohoršil, ministr práce a sociálních věcí si polepšil o pět procentních bodů

Další propad naopak zaznamenal lidovecký šéf Jiří Čunek, jemuž v lednu důvěřovalo pouze 12 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám