Hlavní obsah

Paroubka potěšil Rathův návrh, aby byl prezidentem

"Paroubek na Hrad!". Tímto návrhem potěšil svého stranického šéfa Jiřího Paroubka středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Předseda největší opoziční strany sice dodal, že v "tuto chvíli" o kandidatuře neuvažuje, ale pokud bude úspěšným premiérem, tak boj o prezidentský post v roce 2013 zváží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předesda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Mám trošku jiný cíl, plán. Udělat vše pro to, aby za čtyři roky ČSSD uspěla a měla svého prezidenta. A tím prezidentem byl Jiří Paroubek,“ řekl Rath v pondělním rozhovoru pro deník Právo.

Svého stranického šéfa tím potěšil. "Sice mě taková úvaha těší u pana doktora Ratha, ale myslím, že to je hodně, hodně daleko,“ reagoval Paroubek v pondělí na dotaz Práva, co tomu říká.

Doplnil sice, že "o tom v tuto chvíli“ neuvažuje, přesto připustil, že by se do boje o Hrad nakonec mohl pustit. "Pokud zvítězí ČSSD v příštích volbách do Sněmovny a pokud se stanu premiérem a pokud budu úspěšným premiérem, tak mohu o tom někdy za tři, čtyři roky uvažovat,“ sdělil Právu.

Paroubek už má i představu, jakým způsobem by měl být v roce 2013 nástupce Václava Klause zvolen. Dává přednost tomu, aby si prezidenta vybrali voliči, nikoliv tedy zákonodárci. "Myslím, že sociální demokracie vždy dávala přednost přímé, dvoukolové volbě,“ řekl.

Anketa

Chtěli byste Jiřího Paroubka na Hradě?
Ano
13,4 %
Ne
86,6 %
Celkem hlasovalo 31522 čtenářů.

Reklama

Související články

Rath: V roce 2013 chci Paroubka prezidentem

Středočeský hejtman David Rath se v rozhovoru pro Právo přiznal, že by chtěl, aby se šéf ČSSD Jiří Paroubek stal v roce 2013 prezidentem. Vrátil se také ke...

Výběr článků

Načítám