Hlavní obsah

Lékárny, kde nevybírají poplatky, prověřovali inspektoři

PRAHA

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) poslal inspektory do lékáren pěti středočeských krajských nemocnic, které od 1. ledna nevybírají od pacientů poplatky za položku na receptu. Cílem kontrol je prověřit, jak lékárny medikamenty připravují a vydávají a zda odpovídají ceny i zásoby ve skladech. Hejtman David Rath (ČSSD) řekl, že tento postup považuje za šikanu ze strany ministerstva zdravotnictví.

Článek

"Na podnět jsme zahájili kontroly v nemocničních lékárnách v Kladně, Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově, ale výsledky ještě v ruce nemáme," uvedl šéf SÚKL Martin Beneš. Podle něj jde o rutinní prověrku. "Je trochu překvapivé, že najednou začaly kontroly v lékárnách v krajských nemocnicích a že to vlastně jde od ministerstva zdravotnictví. Mám podezření, že by mohlo jít o drobnou šikanu ze strany ministerstva," reagoval Rath.

Podle serveru iDnes.cz, který o inspekcích informoval, se ale například ukázalo, že minimálně mladoboleslavská lékárna zvedla marži na maximální výši. "Neporušují sice nijak pravidla tvorby cen, ale pro pacienty to znamená, že ušetří 30 korun, aby zaplatili až několikasetkorunový doplatek," řekl serveru zdroj, který si nepřál být jmenován.

Rath ČTK řekl, že mu o tom není nic známo. Podotkl, že lékárny mají právo se pohybovat v zákonem stanovených mantinelech. Pokud mají nějakou obchodní strategii, hejtmanství jim do ní zasahovat nebude. "My jako kraj jim hradíme třicetikorunový poplatek, a pokud jejich obchodní strategie nebude mít negativní dopad na pacienty, tak ať si dělají v rámci kompetencí stanovených zákonem co uznají za vhodné," dodal hejtman.

Kvůli odpouštění poplatků míří do krajských lékáren velké množství pacientů, soukromí provozovatelé tuto praxi kritizují. Grémium majitelů lékáren doporučilo všem lékárnám nevybírat regulační poplatky a požadovat jejich úhradu od jednotlivých krajů. Bude zároveň podávat žalobu o náhradu způsobené škody. Grémium považuje postup krajů, které od vybírání regulačních poplatků postupně upouštějí, za obcházení zákona. Zástupci krajů to odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám