Hlavní obsah

Sobotka: O kompromisech nemá smysl s vládou jednat

Právo, Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda ČSSD a šéf poslanců strany Bohuslav Sobotka připouští, že sociální demokraté jsou s vládou a hlavně její hlavní stranou ODS v názorové rozepři, v níž není místo pro kompromisy. I v časech hospodářské stagnace bude proto ČSSD prosazovat vlastní řešení problémů. Sobotka to řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Nebrzdí přijímání opatření, která by snižovala dopady ekonomické krize na občany v Česku to, že opozice a koalice se prostě nejsou schopné dohodnout?

V Německu či jinde v západní Evropě se také vláda s opozicí denně neobjímají jen proto, že je krize. Problém je spíše v tom, že jsme se v minulých létech naučili, či pasivně přijali fakt, že vláda není schopná dělat žádné kompromisy. A že vlastně o kompromisech nemá smysl jednat.

Mirek Topolánek problém vyřešil prostřednictvím přeběhlíků, sociální demokraté se naučili kritizovat, ale prakticky to znamená, že všichni jsou v zákopech.

Nevím, zda je vláda schopná změnit své postoje, které dosud předvádí. Dobrým signálem by bylo, kdyby akceptovala náš návrh na vyšší zdanění nejbohatších skupin. To by potvrdilo, že vláda je ochotná rozložit náklady svých opatření proti krizi spravedlivějším způsobem, než dosud rozložila náklady reformy.

To skutečně očekáváte, že by vám na to Topolánek kývl?

Byl by to vstřícný krok.

Já tomu rozumím tak, že před volbami do Evropského parlamentu a za současného vývoje preferencí není důvod pomáhat vládě z louže. Takže dojde jen k podpoře dílčích kroků, které spíše podpoří návrhy ČSSD. Co říkáte na některá opatření, jež zazněla na prvním zasedání Národní ekonomické rady vlády? Začněme poskytnutím státního úvěru pro nezaměstnané, kteří v důsledku toho nejsou schopni splácet například hypotéku.

Protože navrhujeme zvýšení a prodloužení podpory v nezaměstnanosti, tak si dovedu představit, že bychom mohli podobné opatření podpořit.

Zazněl i návrh na urychlení privatizaci letiště Ruzyně.

Jsme zásadně proti. Prodávat v době krize, kdy padají ceny, je nesmysl.

Vláda má zvážit, zda by nebylo dobré urychlit deregulaci nájmů.

My navrhujeme opak, rozložení – tedy zpomalení deregulace do více let právě proto, že se lidé mohou dostat do finančních potíží.

Měla by se urychlit výstavba dálnic.

To je správný směr, tady je spíše brzdou stanovisko ministerstva životního prostředí.

Někteří členové ekonomické rady navrhovali snížit firemní daně na 15 procent.

To by pomohlo bankám a velkým firmám či monopolním výrobcům. Ostatním firmám by to nepomohlo, protože řada z nich nebude mít ani co danit. Tedy nesouhlasíme.

Největší naději má návrh na snížení sociálních odvodů, na snížení ceny práce.

To považujeme za hazardování s důchodovým účtem, který by se mohl již letos ocitnout ve schodku. Zásadně nesouhlasíme.

Co říkáte nápadu na státní příspěvek za likvidaci starých aut, pokud by si jejich majitel ihned koupil vůz nový?

Tuhle myšlenku podporujeme, pokud by se to týkalo nových aut s nízkými emisemi. První poznatky z Německa, kde obdobné opatření začíná fungovat, říkají, že to není špatný nápad.

Podívejte, když vláda přijde s nápady, které budeme vnímat jako pozitivní, tak je podpoříme. Nebudeme dělat obstrukce v rozpočtovém výboru, nebudeme bránit ministerstvům v přesunech peněz, které budou nutné. Nikdy ale nebudeme souhlasit s tím, aby náklady krize, stejně jako náklady reformy, nesli lidé s průměrnými či nižšími příjmy. Návrh, aby se více zdanili lidé s mimořádně vysokými příjmy, není útokem na bohaté, ale právě spravedlivé rozložení nákladů krize a návrat do poměrů, které vláda špatnými reformami narušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám