Hlavní obsah

VIDEO: Prahou projel průvod historických tramvají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než tři stovky lidí se v sobotu mohly v Praze svézt historickými tramvajemi. Průvod starých vozidel se ale musel obejít bez automobilů, které kvůli sněhu a posoleným silnicím nemohly vyjet. I přesto průvod, který uspořádalo Národní muzeum společně s pražským dopravním podnikem v rámci výstavy Republika, poutal po cestě z Výstaviště přes centrum do Nuslí pozornost stovek Pražanů i turistů.

Článek

"Bohužel tato nesmírně vzácná vozidla nemohla do nasolené Prahy vyjet. Je nám to strašně líto, ale mohlo by dojít k jejich korozi a to nemůžeme připustit," řekl náměstek ředitele Národního muzea Karel Ksandr. "V minulých dnech bylo krásně, ale dnes jsme to museli zrušit," dodal. Podle něj muzeum do průvodu chystalo například vůz z roku 1935, v kterém jezdil předseda Senátu.

Šest souprav tramvají, z nichž nejstarší byla vyrobena v roce 1915, vyjelo krátce po desáté hodině z točny u Výstaviště. "Každou soupravu tvoří jeden motorový vůz a za ním jeden nebo dva vlečné vozy. Na každou soupravu máme také jednoho harmonikáře, který cestujícím po cestě hraje," řekl mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.

Ačkoliv tramvaje neměly být určeny pro přepravu cestujících, ale pouze pro výherce soutěže a pozvané hosty, do vozů se mohl dostat takřka kdokoliv. "Pozvánky nikdo nekontroloval a teď je tu plno," zlobila se jedna z cestujících. Většina pasažérů si ale netradiční výlet užívala. "Jsem nadšený, je to hezký zážitek," uvedl jiný cestující.

Průvod projel přes Strossmayerovo náměstí, Malostranskou, dále kolem Národního divadla a pokračoval přes Václavské náměstí a Hlavní nádraží na Žižkov. Tramvaje pak objely Olšanské hřbitovy a sjely přes Floru k Národnímu muzeu. Tam většina cestujících vystoupila a šla si do muzea prohlédnout výstavu Republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám