Hlavní obsah

Čerstvý sníh komplikuje cestování, řidiči musí být opatrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silničáři v některých částech Českých republiky nabádají motoristy k opatrné jízdě vzhledem k nadílce čerstvého sněhu, který v noci na sobotu pokryl silnice v některých krajích. Viditelnost při jízdě na řadě míst komplikuje také neustálé sněžení nebo mrholení, na Ústecku se vyskytuje i mlha.

Foto: František Kšajt, Právo

Čerstvý sníh může řidičům zkomplikovat jízdu.

Článek

Na většině území středních Čech po ránu sněží nebo jsou hlášeny sněhové přeháňky. Řidiči by proto měli být opatrní. S vrstvou nového sněhu musejí počítat na řadě silnic druhé a třetí třídy, hlavní tahy mohou pokrývat zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Po ránu nejvíce sněžilo na Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Příbramsku a v okolí Prahy.

Sněhové přeháňky a místy mlha mohou řidičům komplikují cestování i v Ústeckém kraji. Silnice prvních tříd jsou většinou mokré po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd zejména v Krušných horách je ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Se zvýšenou opatrností jsou silnice sjízdné také ve vyšších polohách Děčínska.

Občasné sněžení se má vyskytovat po celý den, podle meteorologů teploty vystoupí nejvýše na jeden stupeň nad nulou.

Komplikace jsou také na Moravě

Některé silnice v Olomouckém kraji jsou kvůli nočnímu sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Pozor by si měli dát především řidiči na Jesenicku. Zbytky sněhu totiž leží na hlavních tazích i na vedlejších silnicích. V okolí Protivanova na Prostějovsku se navíc místy tvoří i sněhové jazyky. V části kraje navíc viditelnost snižují sněhové přeháňky.

Se zbytky rozbředlého nebo ujetého sněhu na silnicích musí řidiči počítat i na silnicích okresu Šumperk. Ke zvýšené opatrnosti nabádají motoristy i silničáři na Přerovsku.

Sněhové přeháňky a snížená dohlednost mohou komplikovat sjízdnost v Moravskoslezském kraji. Po nočním sněžení leží na některých silnicích vrstva čerstvého sněhu do dvou centimetrů, kterou silničáři ošetřují posypem. Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují řidičům na území celého regionu.

Hlavní tahy na severu Moravy jsou mokré po chemickém ošetření. Na vedlejších cestách ve většině regionu leží ujetá vrstva sněhu. Na rozbředlý sníh mohou narazit motoristé na Opavsku nebo v Havířově na Karvinsku. Teploty se v kraji pohybují většinou kolem tří stupňů pod nulou, v moravskoslezské části Jeseníků kolem minus čtyř stupňů. S mrholením mají počítat motoristé na ostravském úseku dálnice D47.

K jízdě se zvýšenou opatrností nabádají motoristy silničáři ve Zlínském kraji. Na Vsetínsku během noci napadlo pět až osm centimetrů nového sněhu, který omezuje sjízdnost na všech silnicích v okrese. Zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření leží na hlavních tazích i vedlejších silnicích. Viditelnost v této části kraje je navíc snížena kvůli dalšímu sněžení. S opatrností jsou sjízdné i silnice na Zlínsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám