Hlavní obsah

Summit EU s Čínou se uskuteční v Praze, potvrdil Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v pátek v Bruselu potvrdil, že se čínsko-evropský summit uskuteční během českého předsednictví v Praze. Topolánek to řekl po setkání s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Přesné datum zatím není jasné. Ministerský předseda nicméně naznačil, že by se summit mohl konat v květnu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Premiér Mirek Topolánek.

Článek

"Domnívám se, že možný termín, který jsme ale nestanovili, je květen," řekl Topolánek novinářům a dodal, že s čínským premiérem hovořil o lidských právech, které jsou slabinou této asijské velmoci.

Topolánek čínského premiéra upozornil, že by během českého předsednictví mohla konání summitu ovlivnit kolize s významnými výročími v čínské historii. První z nich je výročí povstání v Tibetu v březnu 1959 a druhým události na pekingském náměstí Tchien-an-men z června 1989.

EU chce v době krize s Čínou spolupracovat

To, že by se vrcholná schůzka mohla uskutečnit za českého předsednictví EU, naznačil v pátek po setkání s čínskými představiteli šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Podle Barrosa by se s jednáním nemělo otálet, protože bez spolupráce EU s Čínou dle jeho slov nelze překonat současné světové problémy.

"Svět nyní čelí hospodářské krizi, která nemá v poválečné době obdoby. Žádná ze současných globálních výzev, kterým svět čelí, nemůže být překonána bez spolupráce mezi EU a Čínou,“ prohlásil Barroso.

Zástupci Unie s čínskou delegací podepsali také devět dohod, které mají posílit spolupráci nejlidnatější země světa s 27členným blokem. Probrali i citlivé problémy, jako jsou dodržování lidských práv či situace v Tibetu. Právě spory kolem Tibetu se podílely na tom, že byl odložen summit, který byl plánován loni na počátek prosince do francouzského Lyonu v době, kdy Unii předsedala právě Francie. 

Reklama

Výběr článků

Načítám