Hlavní obsah

Svoboda zrušil Čunkův tendr na monitorovací systém k EU

Právo, Oldřich Danda, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se rázně odřízl od některých rozhodnutí svého předchůdce a stranického šéfa – Jiřího Čunka. Po "chirurgickém řezu" v podobě odvolání dvanácti funkcionářů ministerstva zrušil výběrové řízení na firmu, která by měla provozovat monitorovací systém hlídající tok peněz z evropských fondů. Kontrakt měl hodnotu 100 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Cyril Svoboda

Článek

"Zrušil jsem výběrové řízení na nový monitorovací systém, který vyhlásil můj předchůdce. Tím neříkám, že ho pan Čunek vyhlásil standardně či nestandardně," řekl Svoboda Právu. Dodal, že důvody, proč to udělal, odkryje později. Podle něj to bylo z právních důvodů.

Čunka postup jeho nástupce nezarazil. "Asi bych postupoval stejně. Já jsem prodloužil dobu výběrového řízení. Přesto se přihlásily jen dvě firmy, což bylo nedostatečné portfolio," reagoval Čunek.

Čunka už výběr zájemců nezajímal

Výběrové řízení bylo vypsáno den před Štědrým dnem a obálky zájemců se rozlepovaly v den, kdy Čunek na ministerstvu skončil.

"Obálky se otevíraly v pátek, a kontrolovalo se, zda jsou splněny formální záležitosti. Ale mě už to nezajímalo," řekl Čunek.

Svoboda po příchodu na ministerstvo překvapil svou razantností. Z vedení ministerstva vyhodil dvanáct úředníků. Musel odejít například náměstek Petr Hartmann, který měl na starosti právě monitorovací systém. Podle Svobody nezvládl svůj úkol.

Problémy s auditním systémem evropských peněz vzpomněl na začátku ledna i premiér Mirek Topolánek, když argumentoval, proč by Čunek měl z vedení ministerstva odejít.

Čerpání ohroženo není

V současné době je ministerstvo ve svízelné situaci, protože smlouva s firmou S, která monitorování prováděla, vypršela ke konci roku a ministerstvo ji zatím neobnovilo. Čunek ještě před odchodem vyjednal pokračování smlouvy. Svoboda ale zatím nepotvrdil, že by ji chtěl podepsat, naopak ji dal přezkoumat právníkům.

Podle Čunka i Svobody ale tím není ohroženo čerpání evropských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám