Hlavní obsah

Počátkem února znovu uhodí tuhé mrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky by se v příštím týdnu měly znovu vrátit silné mrazy podobné těm, které jsme zažili už počátkem roku. Na začátku příštího týdne by mohl foukat i silný vítr, jehož rychlost bude v horských oblastech dosahovat až síly vichřice. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

"Konec tohoto týdne bude ve znamení zatažené oblohy s nízkou inverzní oblačností," řekla Novinkám Honsová. V pátek by se ranní teploty měly pohybovat mezi minus dvěma a minus šesti stupni Celsia, přičemž v oblastech, kde dojde k protrhání oblačnosti, mohou teploty klesat až k minus osmi stupňům. Přes den se rtuť teploměru vyšplhá na minus tři až jeden stupeň Celsia.

V sobotu bude i nadále oblačno, na většině území lze očekávat slabé sněhové přeháňky, přičemž by mohlo napadnout jeden až dva centimetry nového sněhu. Ranní teploty meteorologové očekávají mezi minus třemi a minus sedmi stupni, denní se budou pohybovat v intervalu minus čtyř stupňů až nula. Při celonočním vyjasnění může teplota klesat až na minus devět stupňů Celsia.

Podobné počasí bude panovat i v neděli, sněhové přeháňky by se mohly objevit pouze v horských oblastech. Ranní teploty předpovídají meteorologové na minus čtyři až minus osm stupňů, při vyjasnění mohou klesnout až na minus deset. Chladno bude i přes den, přičemž teploty budou se budou pohybovat mezi minus třemi a jedním stupněm Celsia.

Příští týden přinese silný vítr a následně tuhé mrazy

Na počátku příštího týdne bude přes území České republiky přecházet teplá fronta, která s sebou přinese mírné oteplení, ale také již zmiňovaný silný vítr. Jeho rychlost se v nížinách bude pohybovat kolem 90 kilometrů za hodinu, v horských oblastech může dosáhnou až rychlosti 110 kilometrů za hodinu, což odpovídá vichřici.

V pondělí i úterý by se měly denní teploty pohybovat lehce nad bodem mrazu, přičemž po oba dva dny by mělo být oblačno až zataženo.

Od středy by minimálně do konce příštího týdne mělo dle výpočtů numerických modelů panovat velmi chladné počasí s podobnými teplotami, jaké byly na počátku letošního roku. Meteorologové budou předpověď dále upřesňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám