Hlavní obsah

Předsednictví EU je pro Čechy důležité, připravenosti ale moc nevěří

Většina Čechů považuje úspěšně zvládnuté předsednictví EU za jeden z nejdůležitějších úkolů kabinetu v letošním roce. Pouze necelá polovina lidí, konkrétně 43 procent, si však myslí, že je ČR na předsednictví dostatečně připravena. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek s logem českého předsednictví

Článek

Úspěšně zvládnuté předsednictví Radě EU považuje za jeden z nejdůležitějších úkolů české vlády 74 procent lidí.

Většina respondentů však zároveň přiznává, že k otázce českého předsednictví chybí dostatek informací. Jejich množství považuje za adekvátní 25 procent oslovených. Alespoň základní představu o tom, co šéfování evropské sedmadvacítce obnáší, mělo v lednu 38 procent lidí.

O tom, že je Česká republika na předsednictví dobře připravena, je momentálně přesvědčeno 43 procent lidí. Oproti průzkumu z října loňského roku narostla důvěra v českou připravenost o 19 procentních bodů.

Do odpovědí se promítají i politické názory, především stranické preference a hodnocení činnosti vlády. Příznivci ODS deklarují dostatečnou informovanost i přesvědčení, že je ČR na předsednickou roli připravena.

Oproti tomu stoupenci ČSSD a KSČM jsou alespoň v názoru na tuzemskou připravenost znatelně skeptičtější a častěji tvrdí, že mají nedostatek informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám