Hlavní obsah

V Česku se více utrácí za léky, kvalita léčby stoupla

Češi v minulém roce spotřebovali léky v hodnotě 72,62 miliard korun, což je nárůst oproti roku 2007 o více než osm procent. Pojišťovny totiž díky reformě zdravotnictví mohly hradit kvalitnější léky, v důsledku toho se například léčilo více pacientů postižených rakovinou.

Článek

"Trend ve spotřebě vede k tomu, že se užívá méně léčivých přípravků a spotřeba jde do náročnější a kvalitnější léčby. Loni se spotřebovalo nejvíce léků na nemoci srdce a cév, nervového systému a trávicího traktu," vysvětlil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš.

Podle něj k posunu ve spotřebě směrem k dražším přípravkům přispěly i regulační poplatky zavedené v lednu minulého roku, protože zdravotní pojišťovny si mohou dovolit zaplatit vážně nemocným tu nejmodernější léčbu. Loni se tak léčilo více pacientů s rakovinou, lékaři také častěji psali vážně nemocným silné léky na bolest - takzvané opioidní analgetika, což dříve tolik nebývalo.

Nejkvalitnější možná léčba v rámci EU

Do lékáren a zdravotnických zařízení bylo v loni dodáno 316,8 milionů balení, předloni to bylo o 7,67 procenta více. Údaje Státního stavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vycházejí z maximálních cen, skutečné výdaje mohou být tedy o něco nižší, upozornil Beneš.

K podobným závěrům dochází i statistika firmy IMS Health, která je celosvětovým poskytovatelem informací o vývoji farmaceutického trhu. Podle ní se loni v Česku prodalo o devět procent méně balení léků, zatímco tržby z prodaných balení v porovnání s rokem 2007 stouply zhruba o čtyři procenta. IMS Health uvádí jako příčinu vyšší poptávku po jednotkově dražších lécích, zejména onkologických.

Čísla podle Beneše potvrzují, že čeští pacienti mají přístup k nejkvalitnější léčbě, která je v zemích EU dostupná.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám