Hlavní obsah

Kocáb představil své plány a požádal o spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zbrusu nový ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb představil ve čtvrtek v Praze vize dalšího fungování svého resortu a svůj tým spolupracovníků. Kocáb poděkoval své předchůdkyni Džamile Stehlíkové za "průkopnickou práci" a oznámil, že by na ni rád navázal. Vyzval také veřejnost ke spolupráci, bez níž není možné problematiku lidských práv zlepšit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

Kocáb v úvodu tiskové konference zdůraznil, že lidská práva jsou z principu nedělitelná a nelze je spojovat s politikou. "Lidská práva nejsou levá ani pravá," dodal ministr.

Kocáb se obrátil zejména na mladé lidi, u nichž předpokládá, že jim otázka lidských práv není lhostejná, stejně jako by neměla být lhostejná zbytku společnosti. "Nelze odmítnout spoluodpovědnost," řekl Kocáb. Krom toho, že by rád navázal na práci Stehlíkové, chtěl by se také co nejdříve setkat s ombudsmanem Otakarem Motejlem.

Ministr přiznal, že řada témat a oblastí, na něž se chce zaměřit, může být částí veřejnosti přijímána kontroverzně.

Chce řešit tábor v Letech

Následně představil tiskovou mluvčí svého úřadu, kterou se stala moderátorka Lejla Abbásová. Jednotliví členové ministrova týmu poté prezentovali priorit, na něž se resort hodlá zaměřit.

Vedle tradiční otázky národnostních menšin, by ministr rád zlepšil způsob řešení romské integrace. Kocáb již krátce po svém nástupu do úřadu avizoval, že by chtěl vyřešit problém někdejšího romského koncentračního tábora, na jehož místě se nyní nachází vepřín v  Letech u Písku.

Ministerstvo se hodlá zapojit do boje proti extremismu, chce se také zasazovat o přijetí antidiskriminačního zákona, zapojit se do další integrace zdravotně postižených, zabývat se problematikou ochrany soukromí, věnovat se otázce neziskových organizací, vezeňství, odškodnění protiprávně sterilizovaných žen, právům dětí a dalším tématům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám