Hlavní obsah

VIDEO: Václav Havel odešel z nemocnice domů

PRAHA
Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Havel byl ve čtvrtek propuštěn z nemocnice v Praze-Motole. Podle závěrů lékařského konzilia je Havel ve velmi dobrém stavu, dále by měl však pokračovat v rehabilitacích. Exprezident se krátce setkal s novináři a poděkoval svým ošetřujícím lékařům, ale také lidem za projevený zájem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Václav Havel opouští nemocnici.

Článek

"Pana prezidenta propouštíme domů," potvrdil předseda konzilia Martin Holcát. "Oproti těm předchozím, byl tento pobyt velmi těžký, jeho stav byl velmi vážný, komplikovaný, jak tomu nikdy v minulosti nebylo, jeho život byl ohrožen" dodal Holcát.

Havel novinářům při odchodu z nemocnice řekl, že se cítí dobře. Doprovázela ho manželka Dagmar a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Exprezident byl v dobré náladě a vypadal odpočatě.

Václav Havel opouští nemocnici.foto: Právo/Lukáš Táborský

Řekl, že děkuje zdravotnickému personálu za péči a lidem, kteří se o jeho zdraví zajímali, za podporu. "Rád bych poděkoval i své ženě a andělu strážnému," dodal.

Havel bude dále rehabilitovat

Zástupci konzilia poděkovali všem kolegům, zdravotním sestrám a celému týmu pečovatelů, bez jejichž spolupráce by léčba neprobíhala tak hladce. 

Nyní bude muset Havel docházet na kontroly a bude nadále rehabilitovat. Musí odpočívat a v době zvýšeného výskytu chřipek na sebe dávat větší pozor.

Václav Havel s manželkou Dagmar opuští nemocnici.foto: Stream.cz

Havel byl do motolské nemocnice přijat 12. ledna, kdy mu bylo ihned po příchodu do nemocnice odoperováno zánětlivé ložisko v krku. Jeho rehabilitaci však zkomplikovalo zahlenění plic.

Někdejší český a československý prezident dostával silná antibiotika, dýchal s pomocí kyslíkové masky a rehabilitoval s nejznámějšími českými odborníky.

:. Členové lékařského konzilia, které dohlíží na zdravotní stav bývalého prezidenta Václava Havla. Vlevo náměstek ředitele motolské nemocnice a šéf konzilia Martin Holcát.foto: Právo/Michaela Říhová

Dvaasedmdesátiletého Havla trápí zdravotní problémy často. Na jeho zdraví se podepsalo vězení v 80. letech i dlouholeté kouření.

Každé respirační onemocnění je pro Havla navíc vyšším rizikem. Havlovi totiž před lety lékaři kvůli nádoru odstranili polovinu plíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám