Hlavní obsah

Senátora Trpáka bude moci stíhat policie, měl zavinit smrt novorozence

Aktualizováno

Policie dostane opět možnost trestně stíhat nového trutnovského senátora Pavla Trpáka (ČSSD) kvůli smrti novorozence. Senátor čelí podezření, že v květnu 2006 profesně pochybil coby porodník a dítě poté zemřelo. O zbavení imunity Trpák sám požádal a Senát mu ve středu vyhověl.

Článek

"Považuji za velmi nešťastnou snahu kriminalizovat medicínu a skandalizovat zdravotníky. Ale přes tento svůj pocit vás, vážené senátorky a senátoři, nežádám o zachování mé imunity, ale naopak o vydání k dalšímu šetření v této kauze," uvedl senátor před středečním hlasováním.

V něm bylo pro jeho vydání 47 z 54 přítomných, proti nebyl nikdo.

Senátorovo vydání v úterý doporučil také senátní imunitní výbor poté, co Trpáka vyslechl. Místopředseda výboru Pavel Čáslava (ODS) uvedl, že neposuzoval Trpákovo údajné pochybení, ale případné politické motivy trestního stíhání. Žádné ale neodhalil.

Rizikový porod

Policie začala Trpáka stíhat pro trestný čin ublížení na zdraví z následkem smrti loni 19. září, měsíc a půl před tím, než byl zvolen senátorem. Případem se ale na základě trestní oznámení začala zabývat už předloni v říjnu. Vyšetřovala okolnosti rizikového porodu, který se odehrál v noci na 18. května 2007.

Trpák společně s další lékařkou podle policie pochybil tím, že "nezajistil dostatečné sledování plodu in utero, které by pravděpodobně odhalilo s časovou přesností známky ohrožení plodu", uvedl Čáslava. Řekl, že Trpák podle policie porušil své povinnosti také tím, že nezajistil přítomnost pediatra u porodu.

"Zanedbání těchto povinností mělo mít za následek narození dítěte v kritickém stavu, pozdější selhání životních funkcí a úmrtí novorozence," dodal Čáslava.

Trpák uvedl, že je mu líto smrti každého člověka a vnímá tragédii rodičů, kterým zemře dítě při porodu. Lékařská profese nicméně podle senátora v sobě nese rizika, která nelze eliminovat, zejména při rozhodování o operačních postupech.

Trpák je šestým senátorem, kterého horní komora vydala k trestnímu stíhání. V pěti případech, z nichž dva se týkaly senátorky Liany Janáčkové (za hnutí Nezávislí), žádosti policie nevyhověla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám